2019. április 5., péntek

Teljes kiőrlésű almatorta



Ez a teljes kiőrlésű almatorta a gyorsan elkészíthető sütemények sorát gazdagítja. Egyszerű elkészíteni, tésztája puha és szaftos, és az a kellemes illat ami belengte az egész lakást, miközben sült és még utána is ..... Nagyon finom, képtelenség abbahagyni. Alig sikerült 1-1 szeletet félretenni másnapra, pedig nem is olyan kis adag. :)

Megj.: Amennyibe hagyományos hozzávalókból készítenéd el a tortát, ajánlom figyelmedbe a blogon szereplő olasz almatorta receptjét.

Hozzávalók:

- 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 csipet só
- 1/2 cs. sütőpor
- 2 tojás
- 12 dkg eritrit (vagy más édesítő)
- 1 tk őrölt fahéj
- 1,2 dl tej
- 0,6 ml olaj
- 2 alma + 1 ek citromlé
- 3 dióbél

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sóval és sütőporral.

Az almákat megmossuk, szárazra töröljük és meghámozzuk. Ezután félbevágjuk és a magházukat kivájjuk, majd az egyiket felszeleteljük. A másik almát kisebb kockákra vágjuk.
Mindkettőt meglocsoljuk egy kevés citromlével, és félretesszük felhasználásig.

A tojásokat az édesítővel habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és kivilágosodik. A fahéjat is hozzákeverjük, majd alacsonyabb fokozatra állítjuk a mixert, és vékony sugárba hozzáadjuk a tejet is. Több részletbe a lisztes keveréket is hozzáadjuk, végül az olajjal együtt egyneművé keverjük.

Egy spatulával beleforgatjuk a kockára vágott almát, majd egy 23 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és belesimítjuk a masszát. Tetejét kirakjuk az almaszeletekkel, és megszórjuk a darabosra vágott dióval, kicsit belenyomkodva.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!

A sütőből kivéve 5 percet pihentetjük, majd óvatosan levesszük a tortaforma karimáját és hagyjuk teljesen kihűlni.

Tetejét megszórjuk porított eritrtittel, majd szeleteljük.

Recept ötlete innen.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szép, mint egy rózsa! És nagyon finom is lehet, az alma és fahéj mindig jó párosítás :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :) Nálunk is nyerőpáros az alma és fahéj.

      Törlés
  2. Finom lehetett alma és dió jó páros hozzá még a fahéj:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biza, nagyon finom volt. Ma újra elkészítettem.😊

      Törlés