Ha gazdagítani szeretnénk a túrós tölteléket, akkor adhatunk hozzá mazsolát vagy más aszalványt, kinek mi ízlik jobban. Nálunk ez elmaradt, mert én nem szeretem, de bátran állítom, hogy is nagyon finom lesz a kalács. :)
Hozzávalók a tésztához:
- kb. 3 dl tej
- 1 tojás
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 4 dkg eritrit
- 40 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búza sikér
- 1 cs. száraz élesztő
- 5 dkg vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 30 dkg tehéntúró
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 mk vanília paszta vagy vanília eszencia
- 1,5 ek eritrit
- 1 ek zabpehelyliszt
- 1 tojás
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Elkészítés:
2,7 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk a tojást, rászórjuk a sót, az eritritet, a reszelt citrom héját, a lisztet és a búzasikért, valamint az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,3 dl tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a túrót egy mélyebb tálba tesszük, majd egy villával alaposan elkeverjük a többi hozzávalóval.
Ha megkelt a tésztánk, enyhén olajozott felületre borítjuk, majd kb. 30 x 40 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk és megkenjük a túrókrémmel.
Feltekerjük mint a bejglit, majd a kapott rudat hosszanti irányba félbevágjuk úgy, hogy az egyik vége egybe maradjon. A vágott rétegeket kifele fordítva összefonjuk a szárakat.
(Hogy érthetőbb legyen a formázás folyamata, erre a linkre kattintva találsz fázisfotókat, annyi különbséggel, hogy itt mákkal van megkenve a tészta.)
Sütőpapírral bélelt nagy kalácsformába (9,5 x 15 x 31 cm) tesszük, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 35 percet pihentetjük.
Ezután lekenjük a tejjel hígított tojássárgával és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
A sütőből kivéve, 5 percet a formába hagyjuk hűlni, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából a kalácsot, és rácson kihűtjük.
- kb. 3 dl tej
- 1 tojás
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 4 dkg eritrit
- 40 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búza sikér
- 1 cs. száraz élesztő
- 5 dkg vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 30 dkg tehéntúró
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 mk vanília paszta vagy vanília eszencia
- 1,5 ek eritrit
- 1 ek zabpehelyliszt
- 1 tojás
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Elkészítés:
2,7 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk a tojást, rászórjuk a sót, az eritritet, a reszelt citrom héját, a lisztet és a búzasikért, valamint az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,3 dl tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a túrót egy mélyebb tálba tesszük, majd egy villával alaposan elkeverjük a többi hozzávalóval.
Ha megkelt a tésztánk, enyhén olajozott felületre borítjuk, majd kb. 30 x 40 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk és megkenjük a túrókrémmel.
Feltekerjük mint a bejglit, majd a kapott rudat hosszanti irányba félbevágjuk úgy, hogy az egyik vége egybe maradjon. A vágott rétegeket kifele fordítva összefonjuk a szárakat.
(Hogy érthetőbb legyen a formázás folyamata, erre a linkre kattintva találsz fázisfotókat, annyi különbséggel, hogy itt mákkal van megkenve a tészta.)
Sütőpapírral bélelt nagy kalácsformába (9,5 x 15 x 31 cm) tesszük, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 35 percet pihentetjük.
Ezután lekenjük a tejjel hígított tojássárgával és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
A sütőből kivéve, 5 percet a formába hagyjuk hűlni, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából a kalácsot, és rácson kihűtjük.
Nagyon szép lett a kalácsod, finom, könnyűnek néz ki 😊
VálaszTörlésKöszönöm szépen Katalin! :)
TörlésNagyon jól néz ki és biztos nagyon finom!
VálaszTörlésKöszönönöm szépen Éva! Igen, nagyon finom volt. :)
TörlésSzép lett a kalácsod, kívül, belül! Én is abban a tudatban voltam, hogy kell az a pici cukor az élesztőnek- ezek szerint anélkül is működik. Épp ezért a kenyérhez is mindig tettem picit. Eztán kihagyom.
VálaszTörlésKöszönöm neked is Gerdi! :)
TörlésEddig én is tettem mindig kicsi cukrot vagy mézet a sós kelt tésztához, de ez a kalács után rájöttem, hogy nem szükséges.