2020. november 23., hétfő

Cukormentes banánkenyér


Az egyik pénteken, amikor egy újabb hosszú nap/hét után végre haza értünk, ráébredtünk, hogy másnapra nincs semmi reggelire való. Egy kicsit késő volt kalácsot sütni, valami sokkal gyorsabb megoldás kellett. Szétnézve a kamrába, rájöttem hogy eléggé kivagyunk fogyva mindenből, semmi hozzávalóból nincs annyi, hogy valami finomat készítsek. Így a sokféle kicsiből sült ki ez az őzgerincnyi cukormentes banánkenyér. Került bele banán és aszalt szilva, ami adja az édességét, egy kevés kókuszreszelék és apróra vágott dió, amitől egy kicsit ropog, na meg csoki, hogy még finomabb legyen.
Elkészítése nem bonyolult, reggelire, tízóraira vagy uzsonnára, egy tejes kávé mellé kitűnő lehet, ugyanakkor édességutáni vágyunk csökkentésére is kiváló. Talán annyit még hozzáfűznék, ha desszertként szeretnétek fogyasztani, akkor használhattok több édesítőt hozzá, mert nem az a túl édes sütemény. Nekünk a reggeli tejeskávé mellé pont megfelelően volt édes, de az édesebb szájúaknak ajánlom az eritrit mennyiségének a növelését legalább 10 dkg-ra.

Hozzávalók:

- 1 érett banán
- 3 dkg dió
- 5 db aszalt szilva
- 6 dkg étcsokoládé pasztilla vagy apróra vágott étcsokoládé
- 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 3 dkg búzasikér
- 3 dkg kókuszreszelék
- 1 csipet só
- 1/2 cs. sütőpor
- 1/2 tk őrölt fahéj
- 2 tojás
- 6 dkg eritrit
- 3 ek kókuszolaj
- 0,6 dl frissen facsart mandarin leve
- 0,4 dl tej

Tetejét megszórni: - kb. 2-3 ek kókuszreszelék

Elkészítés:

A banánt villával pépesítjük.

A diót durvára vágjuk, az aszalt szilvát is kisebb darabokra vágjuk, majd a csokit is hozzáadva elkeverjük 1 ek liszttel.

Egy tálba mérjük a lisztet, a búzasikért és a kókuszreszeléket, majd rászórjuk a sót, a sütőport és a fahéjat. Az egészet elvegyítjük.

A tojásokat az eritrittel habosra keverjük, amíg kivilágosodik és megnő a térfogata. Tovább keverve hozzáadjuk a pépesített banánt, a kókuszolajat és mandarin levet.

Spatulára váltunk, és váltakozva hozzáforgatjuk a lisztes keveréket és a tejet. Végül a diót, a csokoládét és az aszalt szilvát is hozzáforgatjuk.

Sütőpapírral bélelt 21 x 12 cm-es őzgerinc/kalács formába öntjük a masszát, tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 45 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!

A sütőből kivéve, a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából és rácson kihűtjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése