- 1 tojás
- 1 csipet só
- 1 ek méz (ha édesebben szereted a kalácsot, adhatsz hozzá 2 ek mézet is)
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 43 teljes kiőrlésű búza liszt
- 7 dkg búzasikér
- 2,2 dkg friss élesztő
- 5 dkg vaj
- 6 dkg darált mogyoró
- 11 dkg darált dió
- 5 dkg karamell ízű csokoládé
- kb. 0,2 dl tej
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej
Elkészítés:
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.
A dióféléket ledaráljuk, majd egy tálba szórjuk.
A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, majd ráöntjük a darált dióra és elkeverjük annyi forró tejjel, hogy egy egynemű, könnyen kenhető masszát kapjunk.
A megkelt tésztát enyhén olajozott felületre borítjuk, majd kb. 34 x 42 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a diós-csokis tölteléket, majd hosszabb oldalától kezdve feltekerjük, mint a bejglit.
Levágjuk a két végét, majd 16 egyforma vastagságú szeletre vágjuk. A két véget egymással szembe fordítjuk, kicsit összenyomjuk, majd egy sütőpapírral bélelt 26 cm átmérőjű, kerek forma közepébe helyezzük. Köré rakjuk a többi tekercset, nem szorosan egymás mellé. Letakarjuk és 30 percet pihentetjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
A sütőből kivéve, a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából és rácson kihűtjük.
Már ránézni is öröm a kalácsodra! Nagyon szép lett! :-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Gerdi! :)
TörlésNagyon szép mutatós lett a kalácsod! Nagyon finom lehet, hisz annyi finomság került bele. 😄
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Katalin! :)
TörlésValóban nagyon finom volt, máskor is fogom ezt a tölteléket használni.
Csodás ez a kalácsod! Már nagyon ráhangolódtál az ünnepekre ezekkel a finom kalácsokkal amiket az utóbbi időben készítettél!
VálaszTörlésKöszönöm szépen neked is Éva! :)
TörlésJól látod, már tényleg ráhangolódtam az ünnepekre. A kalácsok mellett már puszedli és mézeskalács is készült. :)
A többi kalácshoz hasonlóan ez is gyönyörű lett! Látszik rajta, hogy milyen finom. :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Vanilin! :)
Törlés