2021. október 13., szerda

Zakuszkás tekercs

Lassan-lassan minden zöldségből és gyümölcsből sikerült eltenni télire. A lekvárok és savanyúságok a kamra polcain sorakoznak szépen, utolsóként a zakuszka csatlakozott hozzájuk. Általában friss kenyérre kenve, citromos teával fogyasztjuk a zakuszkát, de most a tavalyról maradt utolsó üveg zakuszka eme tekercsek töltelékeként végezte. Egy kevés reszelt parmezán sajt is került bele, gondolhatjátok milyen finomak lettek végül ezek a tekercsek. Ugyancsak tea mellé kínáltam, langyosan és hidegen is fogyasztható, mi nagyon szerettük. :)  

Hozzávalók a tésztához:

- 32 teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 1 tk só
- 1 tojás
- 6 g szárított élesztő
- 0,3 dl olaj
- kb. 1,9 dl tej

Megj: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 1,7 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 20 dkg zakuszta
- 6 dkg parmezán sajt

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

1,7 dl langyos tejet az olajjal együtt a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk az egész tojást és a sót. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Egy rugalmas, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Ha megkelt a tésztánk, enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd kb. ujjnyi vastagságú téglalappá (kb. 32 x 40 cm) nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a zakuszkát, és rászórjuk a reszelt sajtot. Hosszabb oldalától kezdve feltekerjük, mint a bejglit.

Egy vastagabb cérnaszállal 2-2,5 cm vastag szeletekre vágjuk, majd sütőpapíros tepsire fektetjük a tekercseket.

15 percet pihentetjük, majd lekenjük a vízzel hígított tojássárgaval, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)

6 megjegyzés:

  1. Nagyon finomak lehettek! Milyen jó ötlet volt a tavalyi zakuszka felhasználására 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Katalin! :)
      Elfogyott volna a zakuszka kenyérre kenve is, de így egy kicsit különlegesebb volt. :)

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva! :) Nagyon finom volt.

      Törlés
  3. Csinosak. A diéta miatt nem használsz cukrot és fehér lisztet? Mert akkor tej helyett talán jobb lenne a csillagtej.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :)
      3 évvel ezelőtt orvosi javaslatra a férjemnek fogynia kellett, és azóta próbáljuk minimálisra csökkenteni a finom liszt és cukor használatát. Azóta hál'Istennek sikerült leadni a plusz kilókat, és szépen tartja a súlyát, az analízisek is tökéletesek lettek. Időközben megszoktuk az új alapanyagok használatát, most már nem is hiányoznak a "hagyományos" hozzávalók.
      Köszönöm a javaslatot, megpróbáljuk a csillagtejet is. :)

      Törlés