Amint az ősz beköszönt, és megjelenik a sütőtök, máris elkezdődik nálunk a sütögetése, hisz nagyon szeretjük ezt a finom őszi vitamin forrást. Nemcsak önmagában eszegetjük a sütőtököt, hanem készítünk belőle sok finomságot is. Ilyenkor többször készül sütőtökkrémleves, pogácsákba és kalácsokban is csempészek egy kevés pürésített sült sütőtököt, akár kekszbe, sőt már sütőtökös-túrós zebratorta is készült. Ez is azt mutatja, hogy milyen sokrétűen fel lehet használni a sütőtököt.
Legutóbb ezek a fahéjtól illatozó, a sütőtöknek köszönhetően pedig puha tésztájú sült sütőtökös bucik készültek, és még másnapra sem szárad ki. Nagyon finom lett, már tervbe van a következő adag.
Hozzávalók:
- 16 dkg pürésített sült sütőtök
- 1 tojás
- 1 bő csipet só
- kb. 1,2 dl tej
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 1 ek méz
- 1/2 ek őrölt fahéj
- 5 g instant élesztő
- 3,5 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 bő csipet só
- kb. 1,2 dl tej
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 1 ek méz
- 1/2 ek őrölt fahéj
- 5 g instant élesztő
- 3,5 dkg vaj
Megj.: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától, valamint a sült sütőtök nedvesség tartalmától. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá.
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Elkészítés:
1 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk a tojást, a mézet és tök pürét. Rászórjuk a sót, a lisztet és búzasikért, valamint az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,2 dl tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, de könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, de könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formázunk és vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.
Ezután a tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, majd egy kivajazott sütőálló formába helyezzük.
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és pihentetjük 20 percet.
Ekkor lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)
Óh, de szépségesek lettek! <3
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
Törlés