2023. november 18., szombat

Habos linzer

A linzer az egyik elmaradhatatlan sütemény az ünnepi asztalról. Lehet az bármilyen formában, lekvárral, csokoládéval vagy más krémmel töltve, biztos mindenki kedvence lesz. Egyszerű elkészíteni, még a gyerekeket is be lehet vonni a készítésében, mutatós is, és nem mellesleg, nagyon finom.

És, hogy miért is hozok egy ünnepre való süteményt november közepén? Egyrészt, mert soha nincs korán ötleteket gyűjteni a karácsonyi ünnepi asztalra, talán próbasütést is készíteni a család örömére. Úgy gondolom, hogy ez a habos linzer jó választás lehet az ünnepre, biztos vagyok benne, hogy nagy sikere lenne.

Másrészt, megszerettem volna veletek is osztani a két évvel ezelőtti Telepocak kampányra készült receptes könyvben szereplő két receptem egyikét, amely ez a habos linzer volt. Akik követnek, bizonyára tudják, hogy már harmadik éve veszek részt ebben a jótékonysági akcióban, melynek célja a hátrányos helyzetű gyerekek, családok támogatása élelmiszer csomagok formájában.

Ahogy az előző bejegyzésemben is írtam, Te is támogathatod ezt a kampányt, hogy minél több élelmiszer csomagot lehessen összeállítani, azzal, hogy november 24-ig, mindössze 1000 forintért megvásárlod a karácsonyi receptgyűjteményt e-book formájában a www.telepocakkaracsonyra.hu oldalon. 

Természetesen, ha nagyobb összeggel támogatnád a rászoruló gyerekeket, akkor erre is van mód. Ebben az esetben, az előző években készült receptes könyveket is megkapod. Minden részletet megtalálsz a www.telepocakkaracsonyra.hu oldalon. 

Hálás köszönet mindenkinek, aki eddig támogatta ezt a célt, és megteszi november 24-ig!


És, akkor jöjjön ennek a finom habos linzernek a receptje. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 30 dkg liszt
- 20 dkg hideg vaj
- 1 csipet só
- 4 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 2 db tojássárgája
- 1-2 ek tej, szükség esetén

Hozzávalók a habhoz:

- 3 tojásfehérje
- 15 dkg átszitált porcukor
- 1 teáskanál étkezési keményítő

Tölteni: - sárgabaracklekvár

Elkészítés:

A lisztet egy mélyebb tálba szórjuk és elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a többi száraz hozzávalót és elkavarjuk, majd a tojássárgával egyneművé dolgozzuk. Ha nem állna össze, hozzá adunk 1-2 ek tejet. 
Folpackba csomagoljuk, és fél órát hűtőbe pihentetjük.

Ezután a tésztát lisztezett felületen, kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, és 5 cm átmérőjű kiszúróval korongokat szaggatunk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk.

A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.

A tojások fehérjéből közepesen kemény habot verünk, majd kanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot és a keményítőt, és addig verjük amíg egy kemény, fényes habot nem kapunk.

Habzsákba töltjük és a tésztakorongokra nyomjuk körkörösen.

150 fokra előmelegített sütőben. kb. 15-18 perc alatt készre sütjük.

Rácsra téve kihűtjük, majd mindegyik habkarika közepébe teszünk egy kiskanálnyi sárgabaracklekvárt.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek a sütijeid, és biztos ugyanolyan finomak is 😋. A fotód is nagyon tetszik! Néztem a előző bejegyzéseidet is, csak nem tudtam bejelentkezni, hogy írjak....
    A Telepocakban való részvételedért pedig szívből gratulálok!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek ezek a habos linzerek! :)

    VálaszTörlés