2023. november 8., szerda

Dióhabos kalács teljes kiőrlésű lisztből

Ahogy beköszönt az ősz, máris készülnek nálunk a péksütik, kalácsok. Nem csak az ünnepek alkalmával sütök kalácsot, hanem az év bármely időszakában, nálunk szinte állandó vendég, a nyarat leszámítva. A frissen illatozó, foszlós kalácsnál jobbat nem is kínálhatunk reggelire. Dióval megtöltve, ami a család kedvence, pedig még ellenállhatatlanabbá teszi ezt a dióhabos kalácsot. Már csak egy forró bögre tejes kávé hiányzik, a jó társaság, és indulhat a napindító kényeztetés. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 2 tojássárga
- 1 csipet só
- 2 ek méz
- kb. 3,7-4 dl tej
- 44 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 6 dkg búzasikér
- 1 cs szárított élesztő
- 5 dkg vaj

Megj: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 3,7 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 30 dkg dió
- 1 csipet só
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1,5 ek méz vagy ízlés szerint
- kb. 0,6 dl tej
- 2 tojásfehérje

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej

Elkészítés:

3,7 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk a tojássárgáka, a sót és a mézet. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges). Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.

Egy rugalmas, közepesen kemény tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a darált dió és a citromhéjat egy tálba szórjuk, és elkeverjük. 
A mézet a tejjel együtt felforrósítjuk, és addig kavarjuk, amíg a méz teljesen felolvad. Ráöntjük a diós keverékhez, és egyneművé keverjük.
A tojásfehérjét a csipet sóval habbá verjük, majd egy evőkanálnyi habbal fellazítjuk a diós masszát. Ekkor óvatosan beleforgatjuk a megmaradt habot.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületre borítjuk, 2 egyforma részre osztjuk majd cipókat formázunk, és letakarva 10 percet pihentetjük.

Ezután az egyik tésztacipót kb. 35 x 30 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk, egyenletesen megkenjük a diós töltelék felével, majd hosszanti oldalától feltekerjük.

Hasonlóképpen járunk el a másik tésztacipóval is, majd a két rudat lazán összefonjuk, végeit összecsípjük, és sütőpapírral kibélelt nagy kalácsformában (31x15x9,5 cm) tesszük.

Letakarjuk és duplájára kelesztjük.

Ekkor lekenjük a tejjel hígított tojássárgával, és előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha túl pirulna a teteje, félidőnél takarjuk le alufóliával, hogy ne égjen meg.

A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sütőből kivéve, 5 percet a formába hagyjuk hűlni, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából a kalácsot, és rácson kihűtjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése