2023. október 31., kedd

Túrós-lekváros csiga teljes kiőrlésű lisztből


Az otthon készült péksüteménynek nincsen párja. Legyen bármilyen formája, töltelékkel vagy simán, nálunk biztos a kedvenc reggeli. Egy bögre kakaóval nincs tökéletesebb napindító a számunkra, de akár tízóraira vagy uzsonnára is szívesen fogyasztjuk. Most is csak egy egyszerű csigát készítettem és a túrós gombóctól megmaradt túrót használtam fel a töltelékhez, valamint egy kevés lekvárral felturbózva, számunkra egy finom péksüteményt sikerült készíteni.
Benneteket is csak bátorítani tudtak, hogy minél többször készítsetek házilag péksüteményt, kalácsot, akár kenyeret is. Kezdhetik ezzel a túrós-lekváros csigával is. Teljes kiőrlésű liszt helyett, nyugodtan használhattok finom lisztet, csak ebben az esetben, figyeljetek, mert nem lesz szükség a receptben megadott egész folyadékra, kb 2,5 dl tejet kell majd hozzáadni. Sok sikert!

Hozzávalók a tésztához:

- 1 egész tojás
- kb. 3 - 3,3 dl tej
- 2 ek méz 
- 1 bő csipet só
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 cs. szárított élesztő
- 5 dkg vaj

Megj: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától is. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 3 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 30 dkg tehéntúró
- 15 dkg szilvalekvár
- 1 ek natúr joghurt
- 1 ek méz, vagy ízlés szerint
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja

Tetejét lekekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej

Elkészítés:

3 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk az egész tojást, a sót és a mézet. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges). Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy rugalmas, közepesen kemény tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük

A töltelék hozzávalóit egy tálba mérjük, és alaposan egyneművé keverjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd kb. 38 x 42 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a tölteléket, és kb. 3 cm széles csíkokra vágjuk, majd a kapott csíkokat feltekerjük csiga alakban.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a csigákat, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 25 percet pihentetjük.

Ekkor lekenjük a tejjel higított tojásságával, és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése