2023. október 12., csütörtök

Túrós-sajtos kifli

 
Végre eljött az ősz, aminek a maga szépsége mellett azért is örülök, mert már nyugodtan bekapcsolhatjuk a sütőt, és készülhetnek a finom reggelinek, tízórainak valók. Most igazából maradék felhasználása gyanánt készültek ezek a túrós-sajtos kiflik, hisz semmiből sem volt elegendő mennyiség itthon, de mivel már nagyon ki voltunk éhezve valami finom hazaira, így hát kisültek ezek a kiflik. Egyszerűen készültek, keleszteni sem kell őket, gyorsan megvannak, és finomak is. Minden amellett szól, hogy ti is tegyetek egy próbát, majd várom a visszajelzéseket. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 13 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 12 dkg finom liszt
- 1 csapott tk só
- 1/2 cs sütőpor
- 5 dkg vaj
- 11 dkg tehéntúró
- 1 tojás
- tej amennyit felvesz, kb. 5-6 ek, de függ a tojás nagyságától és a tehéntúró minőségétől

Hozzávalók a töltelékhez:

- 3 dkg puha vaj
- 5 dkg reszelt sajt

Tetejét lekenni: 

- 1 tojássárga
- 1 tk víz

Tetejét megszórni: - kb 2 ek szezámmag, de akár el is hagyható

Elkészítés:

A liszteket a sóval és sütőporral együtt egy keverőtálba mérjük, majd a vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a tehéntúrót, a tojást, és összegyúrjuk annyi tejjel, hogy összeálljon a tészta. Cipóvá formáljuk és 10 percet pihentetjük.

Ekkor a tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként, egy lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságú körlappá nyújtjuk. Megkenjük a puha vaj felével, majd megszórjuk a reszelt sajt felével, és 12 körcikkre vágjuk. Szélesebb felüktől feltekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.

Tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, megszórjuk kevés szezámmaggal, majd előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)

1 megjegyzés: