2023. október 20., péntek

Zebrakuglóf csokoládémázzal


Zebrakuglóf, mert még nem volt ilyen formában elkészítve ez a látványos mintázatú sütemény. Ha egy kicsit mutatósabb süteményt szeretnék készíteni, egyszerűen, akkor mindig ezt a csíkos mintát választom. Legyen az torta, muffin vagy, mint most, kuglóf formában megsütve. Biztos vagyok benne, hogy minden alkalommal elnyeri mindenki tetszését, mind látványban, mind pedig ízben. Ugyan egy kicsit időigényes, amíg kanalanként a formában tesszük a masszát, viszont annál egyszerűbb sütemény, a végeredmény pedig magáért beszél. 
Én most csokoládémázat tettem a tetejére, de ez akár el is hagyható, habár nem ajánlom, és helyette meglehet enyhén szórni porcukorral, sőt még önmagában is tökéletes. Nem igényel díszítést, hisz nagyon látványos desszert. 

Hozzávalók a tésztához:

- 35 dkg finomliszt
- 1 cs. sütőpor
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 5 tojás
- 1 csipet só
- 15 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1,5 dl olaj
- 1,5 dl víz + 3 ek a barna masszához
- 2 ek cukrozatlan kakaópor

Hozzávalók a csokoládémázhoz:

- 6 dkg étcsokoládé
- 0,6 dl tejszín
- (szükség esetén 1 tk méz, vagy ízlés szerint)

Elkészítés:

A lisztet egy tálba mérjük. Hozzáadjuk a sütőport és a reszelt citromhéjat, és elkeverjük.

A tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük

A tojások sárgáját a porcukorral és vaníliás cukorral habosra keverjük, amíg kivilágosodik és megnő a térfogata, majd az olajat is hozzáadva tovább habosítjuk. Több részletbe, váltakozva hozzákeverjük a vizet és a sütőporos lisztet, majd fellazítjuk pár evőkanálnyi tojáshabbal. Végül óvatosan hozzáforgatjuk a megmaradt tojásfehérje habot, ügyelve, hogy a hab ne törjön össze.

Két részre osztjuk a masszát, és az egyik felébe belekeverjük az átszitált kakaóport és a vizet.

Egy kuglóf formát kikenünk vajjal és megszórjuk liszttel, majd az aljára teszünk egy evőkanálnyi fehér masszát. Erre jön 1 evőkanál kakaós massza. A masszát nem kell elkenni, és mindig az előző közepébe kell tenni az újabb kanál masszát! Addig adagoljuk a masszát, amíg el nem fogy mind a fehér, mind a kakaós massza.

180 fokon előmelegített sütőben, 45-50 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.

A sütőből kivéve 5 percet a formába pihentetjük, majd a formát óvatosan megütögetve tálra borítjuk és teljesen kihűtjük.

A mázhoz a tejszínt forrásig melegítjük, majd a csokoládéra öntjük, és addig kavargatjuk amíg a csoki teljesen felolvad.
Pár percig hűtjük, hogy ne legyen túl folyós, majd ráöntjük a kihűlt sütemény tetejére.

Akár azonnal is fogyasztható, de javaslom megvárni amíg megdermed a ganache, mert akkor szebbek a szeletek (nem maszatolódnak össze csokival).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése