2024. február 3., szombat

Egyszerű citromos kevert sütemény


Már egy ideje citromos süti után vágyakozott a férjem. Én el is terveztem, hogy készítek egy finom ciromos szeletet, viszont annyira besűrűsödtek a napjaink, hogy csak egy gyors és egyszerű citromos kevert süteményre volt időm. Célba talált ez az egyszerű süti is, hisz nagyon finom lett, gyorsan elfogyott. Tésztája könnyed és szaftos, kellemesen illatos, szinte olvad el az ember szájában. 
Mivel mi nem szeretjük a nagyon édes sütiket, és a cukros mázakat sem, ezért a tetejét csak enyhén szórtam meg porcukorral. Ti készíthettek citrommázat is rá, akár olvasztott csokit is csurgathattok rá, így talán egy kicsit mutatósabb is lesz a süti, de önmagában is megállja a helyét. 

Hozzávalók:

- 2 tojás
- 12 dkg cukor
- 1 csipet só
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja és leve
- 1 tk vanília paszta
- 1 dl olaj
- 1 dl tej
- 1 cs sütőpor
- 25 dkg finomliszt

Elkészítés:

A tojásokat a sóval és a cukorral habosra keverjük, amíg kifehéredik és megnő a térfogata. Hozzáadjuk a vanília pasztát, a reszelt citromhéjat és a citrom kifacsart levét. Tovább keverve, vékony sugárba hozzáöntjük az olajat majd a tejet is.

Végül, spatulára váltva, több részletben hozzáadjuk a sütőporos lisztet, és óvatosan egyneművé keverjük.

A masszát sütőpapírral bélelt 28 x 10 cm-es őzgerinc/kalács formába simítjuk.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.Végezzünk tűpróbát!

A sütőből kivéve, a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából a citromos sütit, majd rácson kihűtjük.

3 megjegyzés: