2024. február 14., szerda

Gesztenyés-diós kelt szívek


A tegnap közzétett két színű szív kekszek után hoztam még egy ötletet, ha te is magad készítenél valami finomat ezen a napon. Lehet, hogy egy kicsit megkéstem ezzel a bejegyzéssel, de nem baj, hisz bármikor meglephetjük kedvesünket egy finom és szép péksüteménnyel. Egy romantikus reggelihez, szerintem nagyon jó választás lehet ez a gesztenyés-diós kelt szív. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 1 tojás
- kb. 2,7-2,9 dl tej
- 2 ek méz
- 1 csipet só
- 35 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 15 dkg finomliszt
- 1 cs instant élezető
- 5 dkg vaj

Megj.: - A tej mennyisége függ a lisztek minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk, kevesebb folyadék szükséges mintha egy erősebb géppel dagasztanánk.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 25 dkg cukrozatlan gesztenyemassza
- 12 dkg darált dió
- 2 tk cukrozatlan kakaópor
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1-2 ek méz, ízlés szerint
- kb. 0,5 dl forró tej

Tetejét lekenni: - 1 tojássárgákat + 1 tk víz

Elkészítése:

2,7 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk az egész tojást, a mézet, a sót, majd rászórjuk a liszteket és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,2 dl tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Közben a  töltelékhez összekeverjük a gesztenyemasszát a darált dióval, a kakaóval, a citromhéjjal és ízlés szerint mézzel, majd annyi tejet adunk hozzá, amíg egy könnyen kenhető masszát kapunk.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd kb. 40 x 30 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a tölteléket, és kb 3 cm széles csíkokra vágjuk. A kapott csíkok két végét elkezdjük feltekerni egymással szembe haladva úgy, hogy középen maradjon egy kis tésztarész, hogy tudjuk kialakítani a szív csücskét.

Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, majd egy tiszta konyharuhával letakarva 25 percig pihentetjük.


Ezután lekenjük a tejjel hígított tojássárgával, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)

A sütőből kivéve, óvatosan áttesszük egy rácsra, és teljesen kihűtjük.


A blogon szerepel még más szív alakú péksütemény is, csak más ízesítésben és másképp formázva. Nézd meg azokat is, hátha valamelyik elnyeri a tetszésed, és még ma elkészíted. :)

- fahéjas szívek receptje itt található
- a sós változata, a sajtos-sonkás szívek receptje pedig itt olvasható

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése