2012. február 16., csütörtök

Sajtos-sonkás szívek


Limara hozta meg a kedvem ezekhez az édes kis szívecskékhez. Amikor megláttam kókuszos és diós szívecskéit, egyből beleszerettem és másnap el is készítettem, igaz sós változatban.
Az eredeti formázási technika Illéskrisztől származik.

Hozzávalók:

- 50 dkg liszt
- 2 tk só
- 1 tk cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 dl joghurt
- 1 dl tej
- 1 egész tojás
- 5 dkg vaj

+ 1 tojás a lekenézhez

Töltelékhez:

- 15 dkg sajt
- 10 szelet sonka

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk majd elkavarunk benne 1 tk cukrot és lisztet, és belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és meleg helyre tesszük.

A vajat elmorzsoljuk a sóval elkavart liszttel. A közepébe egy kis lyukat csinálunk és a tojást beleütjük, ráöntjük a felfutott élesztőt és a joghurttal együtt egy fél kemény tésztát gyúrunk.
Cipót formálunk belőle, letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük. (nálam 45 perc volt)

A sajtot a nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ha nem felszeletelve vettük a sonkát, akkor vékony szeleteket vágunk belőle.

Amikor duplájára kelt a tészta, lisztezett felületen óvatosan átgyúrjuk, majd 10 egyenlő részre osztjuk.


A tészta darabkákat egyenként kinyújtjuk, megszórjuk sajttal és ráhelyezünk 1 vékony szelet sonkát, majd szorosan feltekerjük (mint a bejglit).
Ezután egy késsel hosszában ketté vágjuk, de vigyázzunk hogy az egyik felén egy két ujjnyi hosszúságú vég egészbe maradjon. Az így kapott szárakat, befelé, egymással szembe feltekerjük.

A szíveket sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, letakarjuk és még 20-25 percet kelesztjük.

A megkelt szíveket egy egész felvert tojással lekenjük és kb. 20 perc alatt arany barnára sütjük.

6 megjegyzés:

  1. Hű,én is kedvet kaptam hozzá,köszi:-) olyan aranyos

    VálaszTörlés
  2. Hol voltam én eddig hogy ezt még nem láttam? Nagyon jól néz ki és finom lehet akár édesen akás sósan.

    VálaszTörlés
  3. De jó, ez nekem is nagyon tetszik!:)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek lettek! Legközelebb én is megtöltöm valamivel! Szuper!

    VálaszTörlés
  5. @Edó, örvednek, hogy Te is kedvet kaptál a kis szívecskék elkészítéséhez! :)

    @Éva, szerintem azért nem láttad még, mert egyszerűen képtelenség minden nap megnézni mindenkinek az új bejegyzését.

    @Flóra, @Anazar köszönöm szépen! :)

    @Illéskrisz, köszönöm szépen! Szerintem töltve is fogjátok szeretni, nagyon finomak! :)

    VálaszTörlés