2012. február 20., hétfő

Narancsos csirkemell


Ezt a receptet édesapámtól tanultam, és még a tavaly Karácsonyra készült.
A fényképen egy mini-adag látható, mert evés előtt nem tudtam fényképezgetni s miután jól laktunk már csak ennyi maradt. :)

Hozzávalók:

- 1/2 kg csirkemell
- 5 cikk fokhagyma
- 1 narancs héja +  leve
- só, bors, fűszerpaprika
- olaj
- víz
- 1 kk liszt
- 4-5 ek tej

Elkészítés:

A narancsot megmossuk, majd szárazra töröljük. Zöldségpucolóval, nagyon vékonyan meghámozzuk úgy, hogy a keserű fehér rész ne maradjon a héjon, és felvágjuk nagyon vékony csíkokra.
A narancs levét kifacsarjuk.

A csirkemellet megmossuk, papír kéztörlővel leitatjuk és felszeleteljük. Ezután forró olajba mindkét oldalát átsütjük (csupán 1 perc, amíg megváltoztatja a színét), majd kiszedjük a serpenyőből és sózzuk, borsozzuk és fűszerpaprikával ízesítjük.

A fokhagymákat meghámozzuk, apróra vágjuk majd a serpenyőbe megdinszteljük. Belerakosgatjuk a csirkemell szeleteket és felöntjük annyi vízzel, hogy épp csak ellepje. Beletesszük a felvágott narancshéj felét, lefödjük és puhára pároljuk.

Ezután ráöntjük a narancs kifacsart levét és a narancs héj megmaradt részét, sózzuk, borsozzuk (persze csak ha szükséges) és hozzáadunk 1 dl bort.

Amikor már csak egy pár perc van hátra, készítünk egy vékony eresztéket a lisztből és tejből, beleöntjük, még egyszer átforraljuk és már kész is van.

Krumplipürével, rizzsel vagy akár rizibizivel is fogyaszthatjuk.

Jó étvágyat! :)

5 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet az íze a fokhagyma és a narancs aromájától. Nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. Én is készítettem hasonlóan, nekünk is ízlett:)

    VálaszTörlés
  3. Ilyen mini adagban is nagyon guszta :)

    VálaszTörlés
  4. Válaszok
    1. Örvendek, hogy ízlett. :)
      Köszönöm, hogy benéztél hozzám :)

      Törlés