2025. február 12., szerda

Pisztáciakrémes ujjlenyomat süti


A mogyorókrém mellett a pisztáciakrém a másik nagy kedvencem. Tavaly karácsony előtt kaptunk egy nagy üveggel, 1 kg! pisztáciakrémet. :) Nagyon megörültem neki, mert azért valljuk be, elég borsós az ára, így elég ritkán kerül a kosárba vásárláskor. A kanalazgatás mellett, a pisztáciakrémből került piskótatekercsbe, palacsintára, zabkására és elkészítettem ezt az egyszerű pisztáciás ujjlenyomat sütit is. Talán a színe nem a legétvágygerjesztőbb, viszont a pisztácia íze jó erőteljesen érződik, enyhén édes és az a szájban olvadó aprósütemény, nagyon finom. 
nutellás ujjlenyomat süti mintájára készült, viszont a nyers masszája egy kicsit lágyabb volt, ennek ellenére könnyen lehetett dolgozni vele. Díszítésként a fehércsoki mellett én még liofilizált málnát is szórtam volna rá, de sajnos nem volt itthon, így maradt az egyszerűbb díszítés. Senki nem bánta, az íze kárpótolt mindent. :)

Hozzávalók a tésztához (kb. 16 db):

- 10 dkg pisztáciakrém
- 1 tojás
- 10 dkg finom búzaliszt

Megj.: Fontos, hogy a pisztáciakrém szobahőmérsékletű legyen, ellenkező esetben nem lehet majd szép egyneművé keverni a többi hozzávalóval. Ha túl kemény lenne, akkor pár másodperc alatt melegítsük fel a mikróba. 

Hozzávalók a töltelékhez:

- 16 mk pisztácikrém

Díszíteni: - kb. 2-3 dkg fehércsokoládé + 1 mk olaj

Elkészítés:

A pisztáciakrémet egy tálba mérjük, majd a tojással együtt egy fakanállal alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet is és addig kevergetjük, amíg egy sima és fényes masszát kapunk. Ekkor letakarjuk folpack-al, és legalább 1 órát hűtőbe tesszük, de akár egész éjszakára is hagyhatjuk.

Ezután a masszából kb. 15 grammos golyókat formázunk, majd sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, egymástól 2-3 cm-re.

Hüvelykujjunkkal vagy egy fakanál nyelének a végével kis mélyedéseket alakítunk ki minden golyócska közepében.

180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső programon kb. 12-15 perc alatt készre sütjük. 
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sütőből kivéve még egy kicsit puhák a kekszek, de hűlés közben szilárdulni fognak. Ezért 5 percet a tepsibe hagyjuk hűlni, majd rácsra téve teljesen kihűtjük. 

A fehér csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk az olajjal, majd egy papírtölcsér segítségével (vagy kisebb zacskóba töltve és ennek egyik sarkát levágva) becsíkozzuk a kihűlt sütik tetejét. Végül a mélyedéseket megtöltjük pisztáciakrémmel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése