2025. március 17., hétfő

Csokoládé talpas zabkeksz (Digestive keksz)


Az egyik kedvenc zabkeksz receptünket hozom ma, amit már nagyon sokszor elkészítettem, de olyan gyorsan fogyott, hogy eddig nem tudtam lefényképezni. Most is este későn sütöttem meg, így reggelre maradt annyi, hogy megtudjam örökíteni. 
Ez a csokoládé talpas zabkeksz Paul Hollywood receptje alapján készült, ami sokkal finomabb mint a bolti társai. Az eredeti recept nem írja a fahéjat, de mivel mi szeretjük, ezért egy kicsit tettem bele. Nem rontotta el egyáltalán, kellemesen illatos volt a keksz a fahéjtól.
Jól záródó fémdobozban a keksz hosszú ideig eláll, már ha marad(na) belőle. Töltsd fel te is a kekszes dobozt ezzel a csokoládés zabkeksszel, hisz nemcsak hogy finom, de egészséges is. Tökéletes tízórai lehet, de a kávé mellé is ideális választás. Ugyan nem túl édes a keksz, de akár az édesség utáni vágy csökkentésére is remek alternatíva.

Hozzávalók kb. 36 darab kekszhez:

- 16,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 13,5 dkg zabpehelyliszt
- 13 dkg hideg vaj
- 4 dkg barnacukor
- 1 csipet só
- 1/4 tk szódabikarbóna
- 1 tk őrölt fahéj (elhagyható)
- kb. 6 ek hideg víz

+ kb. 13 - 15 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

A zabpelyhet pár másodperc alatt kávédarálóval ledaráljuk és egy mélyebb tálba szórjuk. Hozzáadjuk a teljes kiőrlésű lisztet és elvegyítjük. Elmorzsoljuk benne a kockákra vágott vajat, majd rászórjuk a barna cukrot, a sót, a szódabikarbónát és a fahéjat, majd egy kicsit elkeverjük.
Ezután annyi vizet adunk hozzá, hogy összeálljon a massza. 
!A vizet csak kanalanként adagoljuk hozzá, és épp csak annyit, hogy összeálljon a tészta!

Folpackba csomagoljuk a tésztát és a hűtőbe pihentetjük 30 percet.

A hűtőből kivéve, 2 részre osztjuk, majd 2 sütőpapír között kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk. Egy 6,5 cm átmérőjű kerek formával korongokat szaggatunk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kekszeket.

A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.

Egy villa vagy hurkapálca segítségével megszurkáljuk a kekszeket, és újabb 30 percre hűtőbe tesszük.

Ekkor 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt kézre sütjük. Ha már a széle kezd barnulni, akkor kivehetjük a sütőből.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!)

A tepsibe hagyjuk hűlni 5 percet, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.

Az étcsokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, majd mindegyik kihűlt keksz aljára teszünk 1 teáskanálnyit, elsimítjuk, majd egy fogvájóval rácsos mintát készítünk a csokiba.  Sütőpapírra tesszük a kekszeket csokis résszel felfele.  

Ha már megdermedt a csokoládé, légmentesen záródó dobozba tároljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése