2025. március 3., hétfő

Kókuszos darálós keksz


Azt gondolom, hogy a darálós kekszet nem kell bemutatni senkinek, hisz egy igazi retro süti, minden család kedvence. Nálunk gyerekkorunkban kilószámra készült, és annyira szerette mindenki, kicsik és nagyok egyaránt, hogy egy-két nap alatt elfogyott az összes. Legtöbbször enyhén porcukorral szórva vagy egy kevés kakaómázzal becsíkozva fogyasztottuk. 
Ma egy kókuszos változatot mutatok, amit karikára formáztam, és finom belga csokiba mártogattam. Nagyon egyszerű elkészíteni, finom és látványos aprósütemény. Az ünnepi süteményes tálon is nagyon jól mutat, de akár a kekszes dobozt feltölteni vele és csak úgy kedvünkre majszolgatni is jó választás lehet. 

Hozzávalók:

- 10 dkg kókuszreszelék
- 35 dkg finomliszt
- 10 dkg hideg vaj
- 1 csipet só
- 8 dkg porcukor
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 mk vanília paszta
- 1/2 cs sütőpor
- 1 tojás

Díszíteni: - porcukor, csokoládé, kókuszreszelék

Elkészítés:

A kókuszreszeléket pár másodperc alatt ledaráljuk.

A lisztet egy mélyebb tálba mérjük és elmorzsoljuk a kockára vágott, hideg vajjal. Hozzáadjuk a többi száraz hozzávalót, egy kicsit elkavarjuk, majd a tojással egyneművé dolgozzuk. 
(Ha nem állna össze, hozzá adunk 1-2 ek hideg vizet.)

Folpackba csomagoljuk, és egy órát hűtőbe pihentetjük.

Ekkor a húsdarálóra felszereljük a keksz-mintázó betétet, a darálóba tesszük a tésztamasszát, majd átengedve rajta kb. 12 cm hosszú rudakra vágjuk. Karikára formázzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a kekszeket.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 12-15 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A kihűlt kekszeket natúron is hagyhatjuk, akár megszórhatjuk kevés vaníliás porcukorral, esetleg vízgőz fölött olvasztott csokoládéba is márthatjuk, majd kókuszreszelékbe.

Légmentesen záródó dobozba tároljuk. 

Nekem 55 darab kókuszos darálós keksz lett a fent megadott hozzávalókból.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése