2011. augusztus 5., péntek
Briós
Nagyon megörvendtem amikor Tücsök Bogárnál megláttam a briós receptjét! Gyorsan el is mentettem, mert tudtam hogy hamarosan el fogom készíteni. Már gyerek korom óta egyik nagy kedvencem, főleg kakaóval, de eddig még soha nem készítettem. Azt már most megmondhatom, hogy most volt az első alkalom, de nem az utolsó :)
Nagyon finom volt csak a kinézetén kell meg egy kicsit dolgozzak. :P
Hozzávalók:
- 0,5 kg liszt
- 5 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 3 db tojás sárgája
- csipet só
- 3 dkg cukor a briósok tetejére
A kenéshez: 1 darab tojás és egy pici víz
Elkészítés:
Elöször is felfutattom az élesztőt: egy kis langyos tejben elkavarunk 1 csapott ek cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük. Akkor lehet használni, amikor a tetején megjelenik a barnás hab és már jól megnőtt.
A hozzávalókat egy dagasztó tálba vagy egyenesen a dolgozó felületre szórjuk, a közepébe egy kis lyukat csinálunk és a tojássárgákat beleverjük. Én egy kicsit elkavartam a sárgákat a körülőtte levő liszttel, meghagyva a fészket, majd a már felfutott élesztőt ráöntöm, és sima tésztává gyúrom.
Cipót formálok belőle, letakarom és 20 percig meleg helyen kelesztem.
A tésztát átgyúrom, elosztom két felé, majd mind két cipót 16 darabra vágom és mindegyiket 15 cm-es rudakká sodrom. Brióssá formázom őket.
Elnézést a képek minőségért, de ezek egy "első generációs" digitális géppel voltak készítve. :)
Nem tudom mennyire lehet kivenni, a briós formázását a képekből, ezért a Tücsök Bogár oldalán levő minta rajzot beteszem ide is.
Ha megvagyunk a briós formázással, lekenjük a kevés vízzel felvert tojással és tepsibe (sütőpapíros lemezen), meleg helyen 40 percig kelesztjük.
Újra megkenjünk a tojással, majd rászórjuk a kristálycukrot és előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
A briós akkor jó , ha a felülete sima , fényes , színe pedig vörösesbarna árnyalatot kap.
Címkék:
briós,
édes kelt tészta,
kelt tészta,
kelt tészta receptek,
péksütemény
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon jól néz ki, annyira régen ettem brióst! Ennek lehet, hogy nekiesek a hétvégén! :)
VálaszTörlésÉn is szemeztem már ezzel a recepttel. :))
VálaszTörlésSzerintem nem nagyon kell a kinézetén dolgozni, szépek lettek! :)
Nagyon szépséges lett
VálaszTörlésKöszönöm lányok! :)
VálaszTörlés@Mesi, szerintem nem bánod meg ha elkészíted :)
@Flóra, sokat ne szemezz a recepttel, készítsd el! Nagyon finom :)
Nagyon szép lett, guszta! Most már ahogy nézegetem az oldalakat második sütemény ami kelt tészta,nagyon szeretem őket!Majd a jövő héten hűvösebb időben rászedem magam és sütök már valamit?:))
VálaszTörlésÉva, én is nagyon szeretem a kelt tésztából készült dolgokat. Minden nap megtudnám enni :)
VálaszTörlésJó sütögetést Neked jövő héten! :)
Ez igen, ügyes munka, nagyon mutatósak lettek.
VálaszTörlésMI bajod a megjelenésükkel? Gyönyörűek, harapnivalóak. Jöhet az a kakaó is. :))))
VálaszTörlésKöszönöm @Kati :)
VálaszTörlésKöszönöm Neked is @Petra! (nem úgy sikerültek, ahogy én elképzeltem)
Nagyon jól néznek ki és nagyon nagyon guszták....szivesen meg kóstolnák most egyet:)
VálaszTörlésNagyon mutatósak, én még sosem ettem, de biztos kipróbálom!
VálaszTörlésNagyon szépek lettek! :)
VálaszTörlés