Egy újabb finom és gyors keksz recept! :)
Az eredeti recept neve svéd fahéjas-gyömbéres keksz, amihez a mézeskalács fűszer helyett őrölt gyömbérből, fahéjból, szegfűszegből és fehérborsból készített fűszerkeveréket használnak. Mivel nekem volt még egy kis mézeskalács fűszerem, azt tettem bele.
A receptet a NoSAltyn találtam.
Hozzávalók kb. 36 darabhoz:
- 22 dkg finom liszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
- csipetnyi só
- 5 dkg cukor
- 5 ek méz
- 10 dkg puha vaj
+ tojásfehérje lekenni
+ kristálycukor megszórni
Elkészítés:
A cukorból egy jó evőkanálnyit félreteszünk (majd ezzel szórjuk meg a tésztakorongok tetejét), a többit a liszttel elkavarjuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és puha tésztává dolgozzuk össze.
Diónyi nagyságú gombócokat formázunk belőle, sütőpapíros lemezre rakosgatjuk majd egy egyenes, széles talpú pohárral korongokká lapítjuk.
A tojásfehérjét enyhén felverjük egy villával, majd a tészta korongok tetejét vékonyan megkenjük vele és megszórjuk a cukorral.
190 fokra előmelegített sütőbe 10-12 perc alatt készre sütjük.
Jól hangzik, nagyon finom lehet! :)
VálaszTörlés