2012. szeptember 17., hétfő
Almás-fahéjas-diós sütemény
Ez volt a hétvégi sütink, és csak dicsérni tudom. Én személy szerint nem nagyon szeretem a gyümölcsös sütiket, nincs is sok fent a blogon, de EZ nagyon-nagyon finom volt. Ha lett volna még dióm, biztos megcsináltam volna még egyszer.
A receptet az Erdélyi konyha kalendárium 2011-es számában találtam, és csak annyit változtattam, hogy egy kicsit kevesebb cukrot tettem bele és a tejföl helyett joghurtot használtam, mert csak ez volt itthon, de szerintem nem rontott semmit az izén. :)
Hozzávalók:
- 11 dkg vaj
- 15 dkg cukor (19 dkg volt az eredeti receptben)
- 2 egész tojás
- 1 cs vanília
- 20 dkg liszt
- 1 1/2 tk sütőpor
- csipetnyi só
- 2,5 dl joghurt (tejföl az eredeti receptben)
- 4 darab alma
- 10 dkg dió
- 2 tk őrölt fahéj
- 10 dkg barna cukor (lehet kristálycukrot is)
Elkészítés:
Az almákat megmossuk, majd meghámozzuk és kis kockákra vágjuk.
A diót apróra vágjuk és elkeverjük a fahéjjal és a barna cukorral.
A vajat a cukorral és a vaníliával habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindegyik után jól elkeverve a masszát.
A száraz hozzávalókat (liszt, só, sütőpor) összeszitáljuk egy edénybe.
A habosra kevert vajas masszához hozzáadunk 2-3 evőkanálnyi lisztes keveréket, majd ugyanennyi joghurtot. Ezt addig ismételjük felváltva amíg a lisztes keverék és a joghurt is elfogy, és egy krémszerű masszát kapunk.
Használhatunk egy nagyobb tepsit vagy egy 30 cm átmerőjű kapcsos tortaformát is a sütéshez. Ezt kizsírozzuk, majd a tésztamassza felét belekanalazzuk és elsimítjuk. Rárakjuk az alma kockákat, majd ezt megszórjuk a fahéjas-cukros dió felével. Erre rákanalazzuk a massza másik felét és elsimítjuk. A tetejét megszórjuk a megmaradt diós keverékkel.
Előmelegített 180 fokos sütőben 45 percig sütjük. (tűpróba)
Szeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon jól néz ki, igazi őszies hangulatú sütemény. Nekem is a gyümölcsös sütik a kedvenceim, ezt mindenképpen betervezem a menübe:)
VálaszTörlésKöszönöm! :)
TörlésVárom majd a visszajelzésed, hogy nektek hogy ízlett. :)
Amióta nem jártam nálad, annyi finomságot készítettél, hogy nem győzöm végignézni. Klassz ez a süti is. :)
VálaszTörlésNagyon kedves vagy, köszönöm szépen! :)
TörlésKöszönöm szépen! :)
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésCsak egy gyors kérdésem lenne. A képek alapján nekem úgy tűnik, hogy a második adag tésztából készítettél egyfajta peremet a tortaforma szélére. Jól látom? Mennyi tészta kell ehhez?
Válaszodat előre is köszönöm.
Tamás
Üdvözöllek Tamás! :)
TörlésNem készítettem peremet a tortának, csupán jobban megvan sülve mint a belseje és azért tűnik úgy. Csak egyszerűen kanalazd a massza felét a tortaformába, igazítsd meg egy kicsit majd szórd meg a fahéjas-cukros dió felével. Erre rákanalazod a megmaradt tésztamasszát majd rászórod a diós keverék másik felét és mehet is a sütőbe.
Remélem tudtam segíteni, amennyiben még vannak kérdéseid csak nyugodtan írj!
További kellemes napot! :)
Köszönöm a gyors választ, mindenképpen kipróbálom.
VálaszTörlésFeleségemnek szeretnék a gyerekekkel szülinapi tortát készíteni, ehhez kerestem egyszerű, férjkompatibilis receptet. Remélem sikerrel járok. :-)
Nagyon szívesen. :)
TörlésSzerintem nem lesz gond, nagyon egyszerű a torta elkészítése s még a gyerekek is tudnak segíteni. Esetleg, ha az alma túl édes és savanykásabban szeretitek, akkor meglocsolhatod egy kis citromlével.
Bízom benne, hogy sikerülni fog és feleséged örülni fog e kedves meglepetésnek! :)
Majd várom a beszámolót. :)
A suti a sutoben.. Olyan csodalatos illat jarja be a lakast, hogy csak na...:)) Biztos vagyok benne, hogy az ize is olyan isteni, mint az illata..:))
VálaszTörlésÓ, igen....az az illat :). Az íze még jobb mint az illata. :)
TörlésÖrvendek, hogy elkészítetted, remélem ízlett is.
Szia!
VálaszTörlésMegsütottem 😀 és csak ajánlani tudom!
Nagyon könnyű elkészíteni és kiadós süti! Köszi!
Szia!
VálaszTörlésMegsütöttem! Isteni, a férjem kétnaponta ezt kéri 😁😃 nem is lenne baj, de már a kollegái is kérik 😁
Nagyon köszi 😁