2012. szeptember 24., hétfő

Almás-mákos pite


Az utóbbi időben több blogon találkoztam az alma és mák párosítással, még soha nem kóstoltam ezt az íz kombinációt, így nem is vártam sokat, kipróbáltam. Meglepődtem, hogy milyen finom lett, még a férjem is dicsérte, pedig ő nem nagyon kedveli a mákot. Nyugodtan mondhatom, hogy sikeres volt ez a próbálkozás, és máskor is kerül majd asztalra nálunk. :)


Hozzávalók a tésztához:

- 40 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- csipetnyi só
- 2 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- 1 dl olaj
- 1 dl tej

Hozzávalók a töltelékhez:

- 50 dkg reszelt alma
- 35 dkg darált mák
- 7 ek cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1/2 citrom leve
- 1 dl alma lé

+ 2 ek búzadara vagy zsemlemorzsa

Elkészítés:

A langyos tejbe teszünk 1 tk cukrot majd az élesztőt belemorzsoljuk, lefödjük és 15 percig meleg helyre tesszük.

A lisztet, sót és a cukrot a dolgozó felületre szórjuk, közepébe egy kis fészket készítünk, beleütjük a tojást és a felfutott élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt jól kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.

Amíg kell a tésztánk elkészítjük a tölteléket.
Az almákat megmossuk, meghámozzuk majd a nagy-lyukú reszelőn lereszeljük és meglocsoljuk a kifacsart fél citrom levével. Amiután állt egy kicsit, levet ereszt, ezt ki nyomkodjuk, majd hozzáadjuk a cukrot (lehet többet vagy kevesebbet, ízlés szerint), a darált mákot és citrom reszelt héját, majd összekeverjük. A kinyomkodott almától visszamaradt levet lassanként adagoljuk hozzá, de csak annyit hogy jól összeálljon a töltelék és ne legyen száraz. Nekem elég volt 1 dl, de ha túl száraznak tűnik a töltelék akkor még nyugodtan adhatunk hozzá.

Ha már duplájára kelt a tésztánk, akkor két egyenlő részre osztjuk.

Az egyik tészta darabot tepsi nagyságú lapra nyújtjuk, beletesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe (32x24 cm), villával vagy fogvájóval megszurkáljuk és megszórjuk búzadarával. Rá tesszük a tölteléket és elsimítjuk.

Kinyújtjuk a másik tészta darabkát is, ráterítjük a töltelékre majd ezt is megszurkáljuk a villával.

Előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük.

Ha kihűlt felszeleteljük és porcukorral meghintve tálaljuk.


12 megjegyzés:

  1. Ez nagyon finom, imádom, nem ettél még almás-mákos rétest???? Az is ilyen nagyon fincsi:-))))
    Az almától lesz szaftosabb kicsit, mert csak mákkal is jó lenne, de úgy sokkal szárazabb, fojtogatósabb:-))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eddig még soha nem ettem almás-mákos sütit, de az biztos ,hogy ezentúl többször fogok készíteni, mert nagyon ízlett. :)

      Törlés
  2. Guszta ! Nagyon szeretem én is ezt a párosítást !Egyszer már palacsintába is tettem és nagyon finom volt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! :)
      Jó ötlet palacsintához is, kifogom próbálni. :)

      Törlés
  3. Guszta! Jöhetne a kóstoló! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Panna! :)
      Küldtem egy virtuális szeletet. :P

      Törlés
  4. Imádom!!! Ezt már mindenki tudja rólam, rajongok a mákér!
    Én mákos almás rétest sütöttem pár hete Anikótól itt fent, nem hazudtolom meg magam! :))) Gyönyörű lett! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :)
      Én is nagy mák rajongó vagyok, csak nem tudok olyan gyakran készíteni mint szeretném, mert a férjem nem igazán szereti. DE így almával már neki is ízlett, úgy hogy ezentúl jöhet az almás-mákos páros amíg meg nem unom. :P

      Törlés
  5. Én sem próbáltam még a mák-alma párosítást, de a képeidet elnézve nagyon finom lehet! :) Különösen, hogy kelt tésztával készítetted! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor nem vagyok egyedül, azt hittem csak én nem kóstoltam az alma-mák párosítást. :P
      Szerintem is a mák a legjobban a kelt tésztával talál, nagyon finom volt. :)

      Törlés
  6. Nem voltál egyedül, én sem ettem még együtt a mák-alma párosát. De annyian mondták már, hogy nagyon finom, valami hasonlót nekem is kellene sütnöm. Bár én még minden nem tudom elképzelni együtt a kettőt... :)
    A sütid viszont annyira szép, tökéletesen néz ki, nagyon szép a szeletelés.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :)
      Nyugodtan kipróbálhatod a mák-alma kombinációt, mert nagyon finom. Eddig én sem tudtam elképzelni a kettő párásítást, de most, hogy már kóstoltam, biztosan még fogom készíteni. :)

      Törlés