2012. szeptember 24., hétfő
Almás-mákos pite
Az utóbbi időben több blogon találkoztam az alma és mák párosítással, még soha nem kóstoltam ezt az íz kombinációt, így nem is vártam sokat, kipróbáltam. Meglepődtem, hogy milyen finom lett, még a férjem is dicsérte, pedig ő nem nagyon kedveli a mákot. Nyugodtan mondhatom, hogy sikeres volt ez a próbálkozás, és máskor is kerül majd asztalra nálunk. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg liszt
- 6 dkg cukor
- csipetnyi só
- 2 dkg friss élesztő
- 1 tojás
- 1 dl olaj
- 1 dl tej
Hozzávalók a töltelékhez:
- 50 dkg reszelt alma
- 35 dkg darált mák
- 7 ek cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1/2 citrom leve
- 1 dl alma lé
+ 2 ek búzadara vagy zsemlemorzsa
Elkészítés:
A langyos tejbe teszünk 1 tk cukrot majd az élesztőt belemorzsoljuk, lefödjük és 15 percig meleg helyre tesszük.
A lisztet, sót és a cukrot a dolgozó felületre szórjuk, közepébe egy kis fészket készítünk, beleütjük a tojást és a felfutott élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt jól kidagasztjuk. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
Amíg kell a tésztánk elkészítjük a tölteléket.
Az almákat megmossuk, meghámozzuk majd a nagy-lyukú reszelőn lereszeljük és meglocsoljuk a kifacsart fél citrom levével. Amiután állt egy kicsit, levet ereszt, ezt ki nyomkodjuk, majd hozzáadjuk a cukrot (lehet többet vagy kevesebbet, ízlés szerint), a darált mákot és citrom reszelt héját, majd összekeverjük. A kinyomkodott almától visszamaradt levet lassanként adagoljuk hozzá, de csak annyit hogy jól összeálljon a töltelék és ne legyen száraz. Nekem elég volt 1 dl, de ha túl száraznak tűnik a töltelék akkor még nyugodtan adhatunk hozzá.
Ha már duplájára kelt a tésztánk, akkor két egyenlő részre osztjuk.
Az egyik tészta darabot tepsi nagyságú lapra nyújtjuk, beletesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe (32x24 cm), villával vagy fogvájóval megszurkáljuk és megszórjuk búzadarával. Rá tesszük a tölteléket és elsimítjuk.
Kinyújtjuk a másik tészta darabkát is, ráterítjük a töltelékre majd ezt is megszurkáljuk a villával.
Előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük.
Ha kihűlt felszeleteljük és porcukorral meghintve tálaljuk.
Címkék:
alma,
édes kelt tészta,
gyümölcsös sütemény,
kelt tészta,
kelt tészta receptek,
mák,
pite
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Ez nagyon finom, imádom, nem ettél még almás-mákos rétest???? Az is ilyen nagyon fincsi:-))))
VálaszTörlésAz almától lesz szaftosabb kicsit, mert csak mákkal is jó lenne, de úgy sokkal szárazabb, fojtogatósabb:-))))
Eddig még soha nem ettem almás-mákos sütit, de az biztos ,hogy ezentúl többször fogok készíteni, mert nagyon ízlett. :)
TörlésGuszta ! Nagyon szeretem én is ezt a párosítást !Egyszer már palacsintába is tettem és nagyon finom volt!
VálaszTörlésKöszönöm Éva! :)
TörlésJó ötlet palacsintához is, kifogom próbálni. :)
Guszta! Jöhetne a kóstoló! ;)
VálaszTörlésKöszönöm Panna! :)
TörlésKüldtem egy virtuális szeletet. :P
Imádom!!! Ezt már mindenki tudja rólam, rajongok a mákér!
VálaszTörlésÉn mákos almás rétest sütöttem pár hete Anikótól itt fent, nem hazudtolom meg magam! :))) Gyönyörű lett! :)
Köszönöm! :)
TörlésÉn is nagy mák rajongó vagyok, csak nem tudok olyan gyakran készíteni mint szeretném, mert a férjem nem igazán szereti. DE így almával már neki is ízlett, úgy hogy ezentúl jöhet az almás-mákos páros amíg meg nem unom. :P
Én sem próbáltam még a mák-alma párosítást, de a képeidet elnézve nagyon finom lehet! :) Különösen, hogy kelt tésztával készítetted! :)
VálaszTörlésAkkor nem vagyok egyedül, azt hittem csak én nem kóstoltam az alma-mák párosítást. :P
TörlésSzerintem is a mák a legjobban a kelt tésztával talál, nagyon finom volt. :)
Nem voltál egyedül, én sem ettem még együtt a mák-alma párosát. De annyian mondták már, hogy nagyon finom, valami hasonlót nekem is kellene sütnöm. Bár én még minden nem tudom elképzelni együtt a kettőt... :)
VálaszTörlésA sütid viszont annyira szép, tökéletesen néz ki, nagyon szép a szeletelés.
Köszönöm szépen! :)
TörlésNyugodtan kipróbálhatod a mák-alma kombinációt, mert nagyon finom. Eddig én sem tudtam elképzelni a kettő párásítást, de most, hogy már kóstoltam, biztosan még fogom készíteni. :)