2013. július 14., vasárnap

Karalábéfőzelék



Mint már említettem, az idén mintha újra felfedeztem volna a karalábé ízét, nem tudok betelni vele. Mindent készítek belőle amit csak lehet, és mindbe bele teszem. :) Ez a főzelék is nem rég készült sült húshoz köretként, de szerintem bármilyen sülthöz, fasírthoz kiváló köret.

Hozzávalók:

- 2 szál újhagyma
- 2 karalábé ( 60 dkg pucolva) zsenge zöldjével együtt
- 1,5 dl tejföl
- víz
- 1 ek liszt
- 1/2 csokor petrezselyemzöld
- só, bors
- 2 ek olaj

Elkészítés:

A karalábékat vékonyan megpucoljuk, zöldjével együtt megmossuk és hosszúkásra vágjuk.

A hagymát megpucoljuk,megmossuk és karikára vágjuk, majd az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a felvágott karalábét, párszor átforgatjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy épp lepje el a karalábét. Sóval, borssal ízesítjük, beleszórjuk az apróra vágott karalábé leveleket és puhára főzzük, de kicsit roppanósak maradjanak.

A lisztet csomómentesre keverjük a tejföllel, a főzelékből pár kanállal merünk a tejfölhöz a hőkiegyenlítés miatt, majd visszacsurgatjuk és állandóan kavarva besűrítjük vele a főzeléket.
Legvégén még ízesítjük sóval, borssal ha szükséges, és beleszórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet.


6 megjegyzés:

  1. Az idén nálam kimaradt valahogy, de bepótolom. Finom főzelék!

    VálaszTörlés
  2. Én is szeretem, biztos finom volt így köretként is:)

    VálaszTörlés
  3. Iza, szerintem én még magában is szeretném, jól néz ki! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is úgy ettem, csak magába.:) Nem éreztem a hús hiányát :P

      Törlés