Hozzávalók:
- 1 tojás
- 11 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- csipet só
- 60 dkg liszt
- 1,5 dl natúr joghurt
- 1 dl tej
- 6 dkg vaj
- 3 dkg friss élesztő
+ 2 ek kakaó
+ 2-3 ek víz
Lekenni:
- 1 tojássárga
- 1 tk víz
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit, a vaj, illetve a kakaó és víz kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot.
Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Dagasztás után lezárjuk a gépet, egy enyhén olajozott felületre borítjuk a tésztát és két egyenlő részre osztjuk.
Az egyik tésztadarabot cipóvá formázzuk és egy vékonyan kiolajozott edénybe helyezzük, majd egy tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.
A másik tésztadarabhoz hozzáadjuk a vízzel elkevert kakaót és jól összedolgozzuk. Ezután egy vékonyan kiolajozott edénybe tesszük, letakarjuk konyharuhával, és duplájára kelesztjük.
Ha megkeltek a tészták, óvatosan átgyúrjuk őket, és 2-2 részre osztjuk mindkettőt.
Előbb, az egyik fehér tésztát nyújtjuk ki téglalappá, majd egy barnát is ugyanekkorára. A fehér tésztára rátesszük a barnát, párszor végig megyünk rajta a sodrófával, majd feltekerjük mint a bejglit.
A másik két tésztadarabbal is így járunk el, majd a két feltekert rudat összefonjuk.
Az összefont kalácsot sütőpapírral bélelt nagy kalácsformába (9,5x15x31 cm) tesszük, letakarjuk és 30 percig pihentetjük.
Ezután lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, és előmelegített sütőben 180 fokon, 35-40 perc alatt megsütjük. Félidőnél a tetejét takarjuk le alufóliával, nehogy túl megégjen.
A kisült kalácsot a formába, rácson pár percig pihentetjük, majd kiborítjuk és rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Gyönyörűséges! És biztos nagyon finom volt!
VálaszTörlésNagyon szép lett! Szinte érzem az ízét! :)
VálaszTörlésCsodaszép lett, mindig megcsodálom a kelt tésztáidat! :)
VálaszTörlésÚristen, mióta készülök egy ilyenre... Gyönyörűséges!!!
VálaszTörlés