2014. szeptember 10., szerda
Habos meggyes sütemény
Úgy tűnhet, hogy egy igényes sütemény, viszont végtelenül egyszerű elkészíteni és nagyon-nagyon finom. A tojáshabhoz elegendő a tésztából megmaradt 2 tojásfehérje is, de mivel nekem mindig van megmaradt tojásfehérjém, így került három bele, de akár négyből is felverhetjük a habot és akkor egy kicsit magasabb lesz a sütink.
Hozzávalók a tésztához (24x29 cm-es tepsihez):
- 22 dkg liszt
- csipet só
- 5 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 mk sütőpor
- 2 tojássárga
- 10 dkg vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 40 dkg házi meggylekvár
- 2 ek búzadara
Hozzávalók a habhoz:
- 3 tojásfehérje
- 10 dkg cukor
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, esetleg ha nem állna össze akkor 1-2 tk tejfölt adunk még hozzá. Egy sütőpapíron tepsi nagyságúra nyújtjuk, ügyelve arra hogy egy kicsit nagyobb legyen a tészta mint a tepsi mérete. Ráterítjük egy kivajazott és lisztezett tepsire, beleigazítjuk a tésztát, majd a széleit rányomkodjuk a tepsi oldalára egy kis peremet hagyva. Megszurkáljuk villával, majd előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt elősütjük.
Ez idő alatt a lekvárt elkeverjük a búzadarával, és félretesszük felhasználásig. Ha jó kemény a lekvár, akkor a búzadara akár el is hagyható, de mivel az én lekvárom egy kicsit leves volt, inkább beletettem egy kis búzadarát, hogy ne áztassa el a tésztát.
A tojásfehérjékből közepesen kemény habot verünk, majd kanalanként adagoljuk hozzá a cukrot, és addig verjük amíg elfogy a cukor, és egy nagyon kemény habot nem kapunk, valamint a cukor teljesen elolvad.
Ezután kivesszük a sütőből az elősütött tésztát, rákenjük a búzadarás meggylekvárt (vagy tetszés szerint bármilyen lekvárt), majd rásimítjuk a kemény habot és egy kanál hátával "hullámosítjuk".
Visszatoljuk a sütőbe és 10 percig még sütjük, majd visszavesszük a sütőt 150 fokra és addig szárítjuk, amíg a hab teteje enyhén megbarnul és ha hozzáérünk a tetejéhez, akkor már nem ragad.
Tepsibe hagyjuk kihűlni, majd vízbe mártott pengéjű késsel szeleteljük.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Hat ez isteni lehet!Egy fajta szilvasgomboc,csak meg finomabb:)
VálaszTörlésEz aztán a mennyország! Tökéletesen a kedvemre való! :)
VálaszTörlésMennyei lehet! Örülök, hogy rátaláltam az oldaladra! :)
VálaszTörlés"Ezer" közül nyomtattam ki ezt az egyet. Nagyon szimpi, megsütöm a kánikula ellenére is!
VálaszTörlés