2014. szeptember 8., hétfő
Tepertős pogácsa + Blogkóstoló 18. forduló
Immáron 15. alkalommal veszek részt az általam oly nagyon kedvelt Blogkóstolón. :) A háziasszony ebben a fordulóban Bogi, a Vöröskaktusz blog írója, és volt olyan kedves hogy Éva Takarékos konyháját sorsolta nekem. Nem is tudom, hogy könnyű vagy nehéz dolgom volt, hisz már évek óta rendszeresen követem Éva blogját, és már több finomságot ki is próbáltam Tőle, illetve több recept vár még elkészítésre. Mivel eddig csak mind édességeket készítettem Évától, mint a kókuszos kocka, a Pierette, a fahéjas keksz vagy a citromos muffin, gondoltam legyen most egy finom sósság a változatosság kedvéért. :) Végül erre a tepertős pogácsára esett a választásom, és hogy egy kicsit lerövidítsem az elkészítési időt, nem pogácsa szaggatóval szaggattam ki a pogácsákat, hanem csak egyszerűen a kinyújtott tésztát négyzetekre vágtam. Nekem így is tetszett, az íze pedig nagyon finom volt. :)
Éva, köszönjük ezt a finom pogácsa receptet is, nagyon finom volt!
Bogi, neked köszönöm a játékot és sok sikert az összefoglaló megírásához!
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 1 mk őrölt bors
- 2 tk só
- 15 dkg darált tepertő
- 2 dkg vaj
- 1 tojássárga
- 2 dkg friss élesztő
- 0,5 dl tej
- 1 tk cukor
- kb. 1-1,5 dl tejföl
Elkészítés:
A langyos tejben elkavarjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük kb. 15 percig.
A lisztet egy tálba szórjuk, elmorzsoljuk benne a darált tepertőt és a vajat, megszórjuk kevés borssal és a sóval, majd a tojássárgával, a felfuttatott élesztővel és a tejföllel jól bedagasztjuk. Tejfölt csak annyit adjunk hozzá, hogy egy könnyen formálható, rugalmas tésztát kapjunk. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.
Ezután enyhén lisztezett felületen 1 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk, majd tetejét berácsozzuk egy éles kés segítségével. Maradhatunk a hagyományos pogácsa szaggatónál, és kiszaggatjuk, majd a leeső részeket újra összegyúrjuk, nyújtjuk és szaggatjuk, amíg az összes tészta el nem fogy. Vagy, ahogy én is csináltam most, hogy kevesebb munkám legyen, nem kiszaggattam, hanem egy pizzavágóval 5x5 cm-es négyzetek vágtam. Gyorsabban megy és egy kicsit más mint a megszokott tepertős pogácsa. :)
Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, 15 percet pihentetjük, majd tetejüket lekenjük a villával enyhén felvert tojásfehérjével, és előmelegített sütőben kb. 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon szépek lettek így kockásan is! Az ízén semmit nem változtat, örülök hogy ízlett egészségetekre! Jó hogy ide írtad hogy miket készítettél már blogomról valahogy nem vettem észre ezeket. Elviszem majd a blogomra a fotókat a kókuszost , pierette meg a fahéjas kekszet !
VálaszTörlésFincsi pogácsát készítettél! Mama szokott ilyet és imádom! :)
VálaszTörlésA tepertős pogácsa nem az alakja miatt finom, hanem csak úgy:-) Nagyon tudom szeretni:-)
VálaszTörlés