2015. március 13., péntek

Gnocchi házilag



Elég gyakran készítek házilag gnocchit, egyrészt mert elég egyszerűen elkészíthető (igaz, igényel egy kis időt az elkészítése), másrészt pedig nagyon jól fagyasztható, így amikor időhiányban vagyok, kiveszem a fagyasztóból, s amíg megfő, a szósz is elkészül.
Ez egy alaprecept, de a tésztát lehet ízesíteni/színezni kedvünkre való fűszerekkel, medvehagymával, spenóttal, céklával, sütőtökkel, sárgarépával .... a választék végtelen.

Hozzávalók kb. 4-6 főre:

- 1 kg krumpli
- 1 tojás
- kb. 25-30 dkg liszt
- 1 kk. só

Elkészítés:


Megmossuk, majd odatesszük héjastól a krumplikat sós vízbe főni. Amikor megfőtt, leöntjük hideg vízzel és ha már annyira hűlt, hogy megtudjuk fogni, lehámozzuk, áttörjük és hűlni hagyjuk.

A kihűlt és áttört krumplihoz adjuk a tojást, sót és lisztet, majd összegyúrjuk a tésztát. Ha túl ragadna a tészta, adhatunk hozzá még egy kis lisztet.

4 egyforma részre osztjuk, majd egy alaposan lisztezett felületen mindegyik tésztadarabból kb. másfél centi átmérőjű hengert formázunk. Ezután egy lisztezett késsel 2-3 cm-es darabokra vágjuk, majd egy villa hátán végiggörgetjük a tésztadarabokat, megformázva a bordákat.



Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 30 percet pihentetjük.

Ha frissen fogyasztjuk, forrásban lévő sós vízben kifőzzük és amikor feljönnek a víz tetejére szűrőkanállal kiszedjük.
Egy serpenyőben kevés vajat vagy olajat melegítünk, majd a kiszedett gnocchi-t átforgatjuk benne, így megelőzve, hogy összeragadjanak. Vagy, azonnal beleszedjük az elkészített mártásba, összemelegítjük majd tálalhatjuk is.

Ha pedig lefagyasztjuk, akkor egy tálcára rakosgatjuk, egy rétegben a gnocchikat, hogy ne ragadjanak össze. Amikor már megfagytak, akkor zacskóba tesszük őket, és visszapakoljuk a fagyasztóba.
Amikor fogyasztani szeretnénk, még fagyosan dobjuk a forrásban levő sós vizbe.


3 megjegyzés:

  1. De kis helyesek :-) Finom lehet háziból!

    VálaszTörlés
  2. Hogy tudod ilyen csinos-egyformákra készíteni?! Finomság és tényleg változatosan elkészíthető.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néznek ki! Viszem is a receptet, mert már régen ettem igazi jó gnocchit! :)

    VálaszTörlés