2015. március 19., csütörtök
Szilvalekváros kalács
Limara mázas-meggyes kalácsának indult, csak időközben egy icipicit átalakult. Amikor már a tészta odavolt téve kelni, akkor vettem észre csak, hogy már nincs meggybefőttem és a fagyasztóból is elfogyott a meggy, így a férj kérésére szilvalekvárral készült el. A végén a máz is elmaradt, és csak porcukorral szórtam meg.
Nekünk is így nagyon ízlett, egy bögre kakaóval nagyon finom reggeli volt.
Köszönet a receptért! :)
Hozzávalók a tésztához:
- 45 dkg liszt
- 1 mk só
- 6 dkg cukor
- 1 vaníliás cukor
- 2 dkg friss élesztő
- 1 dl tej
- 2 tojás
- 5 dkg olvasztott vaj
+ 7 bő evőkanál szilvalekvár
+ 1 tojássárga + 1 tk tej
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit, a vaj kivételével, a kenyérsütőgép üstjébe mérjük és elindítjuk a dagasztó programot. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd hagyjuk, hogy duplájára keljen a tészta.
Ha nincs kenyérsütőgépünk, akkor a langyos tejben elkavarunk 1 tk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük kb. 15 percig. Akkor lehet használni, amikor a tetején megjelenik a barnás hab és már jól megnőtt.
A lisztet a sóval és cukorral egy dagasztó tálba, vagy egyenesen a dolgozó felületre szórjuk. Közepében kis lyukat csinálunk és beleütjük a tojásokat, majd elkavarjuk a körülötte levő liszttel, meghagyva az üreget. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt és elkezdjük dagasztani. Ha a tésztánk összeállt és elválik az edény falától, akkor több részletbe hozzáadjuk a vajat is és rugalmas tésztát gyúrunk.
Cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarjuk és 40-45 percen át meleg helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát kiborítjuk és forma nagyságú kőrré lapogatjuk, majd a kivajazott vagy sütőpapírral bélelt formába (nálam 24 cm átmérőjű) igazítjuk. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és újra duplájára kelesztjük. Ezután egy fakanál lisztezett nyelével két kört alakítunk ki, majd megtöltjük a lekvárral.
Lekenjük a tejjel hígított tojássárgával, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30-35 perc alatt szép barnára sütjük. Félidőben tetejét letakarjuk alufóliával.
A kész kalácsot a formával együtt rácsra helyezzük és 10 percet pihentetjük. A maradék lekvárral kitöltjük a vájatokat, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából és a rácson hűtjük tovább.
Cukormázzal díszítve vagy porcukorral megszórva tálaljuk.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
De szép kalács, és milyen jópofa a formázása :-) Nagyon tetszik!
VálaszTörlésEz aztán nagyon finom lehet! Különleges kalács! :)
VálaszTörlésNagyon jónak néz ki ki fogom próbálni
VálaszTörlésÉrdemes kipróbálni, biztos ízleni fog. :)
TörlésÉn elkészítettem nagyon finom
TörlésEnnek nagyon örülök! Köszönöm a visszajelzést! :)
TörlésElkészítettem és nagyon finom merem mindenkinek ajánlani
VálaszTörlésEgészségetekre! Köszönöm a visszajelzést és az ajánlást! :)
Törlés