Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg fehér liszt
- 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 2 tojás
- 2 ek cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 20 dkg vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1,5 kg alma
- 1/2 citrom leve
- 2 ek (barna)cukor (Vagy ízlés szerint)
- 2-3 tk őrölt fahéj
- 2 cs. főzhető vaníliás puding
+ 2 ek búzadara
+ Tetejét megszórni: - porcukor
Elkészítés:
A töltelékhez az almákat megmossuk, majd meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Meglocsoljuk a citromlével, majd hozzáadjuk a cukrot és őrölt fahéjat, és állni hagyjuk amíg bő levet enged. Cukrot mindenki ízlés szerint használjon hozzá!
Ezután az almát kinyomkodjuk, levét felfogva, és félretesszük.
A pudingport pár kanál almalével csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a többi almalevet is (ügyelve, hogy ne legyen több mint 8 dl), és közepes lángon, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. A tűzről levéve, azon nyomba hozzákeverjük a kinyomkodott reszelt almát. Hűlni hagyjuk.
A sütőporral elkevert kétféle lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a két fajta cukrot, a sót, majd a tojásokat és jól összegyúrjuk. Ha nem állna össze a tészta akkor adjunk hozzá 1-2 evőkanál tejet.
Két egyforma részre osztjuk és cipókat formálunk belőle, majd folpackba csomagoljuk és 30 percet hűtőbe pihentetjük.
A hűtőből kivett cipót tepsi nagyságú lappá nyújtjuk, beletesszük egy előzőleg kivajazott és lisztezett 30x22 cm nagyságú tepsibe, villával vagy fogvájóval megszurkáljuk és megszórjuk búzadarával.
Egyenletesen elsimítjuk a tésztalapon az almás tölteléket.
A másik cipót is kinyújtjuk, ráterítjük a töltelékre és ezt is megszurkáljuk villával.
Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Kockára vágva, tetejét porcukorral megszórva tálaljuk.
Nagyon finom lehetett, hisz ami almás, csak jó lehet :-)
VálaszTörlés