Sok salátát készítettünk a nyáron, amikor a hőség miatt nem kívántuk a nehéz ételeket és kedvünk sem volt főzni. Ez a tárkonyos tonhal saláta is akkor készült, és igen nagy sikere volt. Ha nincs ötlet, de gyorsan kéne valami vacsorára, bátran ajánlom.
Hozzávalók 3-4 főre:
- 5 ek csemegekukorica (konzerv)
- 30 dkg olajos tonhalkonzerv
- 2 darab uborka (fürtös)
- 10 darab koktélparadicsom
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 1 db zöld TV paprika
- 1 db sárgarépa
- 1 fej lila hagyma, apróra vágva
- 1 fél jégsaláta
Hozzávalók az öntethez:
- 1 tojássárga
- 1 tk mustár
- kb. 20 ek olaj
- 4 ek tejföl
- 1 tk akácméz
- 1 tk frissen facsart citrom leve
- 1-2 ek apróra vágott tárkony
- só, bors ízlés szerint
+ 3-4 ek napraforgómag
Elkészítés:
A kukoricáról öntsük le a levét, majd szűrőbe téve hideg vízzel öblítsük le és hagyjuk lecsepegni.
A tonhalról öntsük le az olajat, és egy tálba téve villával tépkedjük kisebb darabokra.
Az uborkát hámozzuk meg, majd mossuk meg és szeleteljük vékony karikára.
A paprikát és paradicsomot mossuk meg, töröljük szárazra. A paprikát vágjuk kisebb kockákra, a paradicsomot pedig felezzük, esetleg negyedeljük..
A sárgarépát hámozzuk meg, mossuk meg majd töröljük szárazra és reszeljük le nagy lyukú reszelőn.
A lila hagymát pucoljuk és mossuk meg, majd vágjuk apróra.
A salátaleveleket megmossuk, leitatjuk róla a vizet és nagyobb kockára vágjuk.
Az öntethez előbb a tojássárgát elkavarjuk a mustárral, majd vékony sugárban hozzáöntve az olajat, kikavarjuk. Hígítjuk a tejföllel, majd ízesítjük citromlével, mézzel, sóval és borssal. Végül hozzákeverjük az apróra vágott tárkonyt is.
A zöldségeket és tonhalat egy salátástálba tesszük, összekeverjük, majd ráöntjük az öntetet és alaposan összeforgatjuk. Kóstoljuk meg és ha szükséges még sózzuk, borsozzuk.
Legalább 1 órára tegyük hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. Tálaláskor szórjuk meg napraforgómaggal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése