2018. december 18., kedd

Csavarva tekert, mogyorókrémes kalács




Rég nem készítettem egy szép dekoratív kalácsot, már-már hiányzott bíbelődni a kelt tésztával. Ezt a mutatós mogyorókrémes kalácsot jó pár éve láttam ezen a blogon, és már akkor elmentettem, csakhogy időhiány miatt mindig elmaradt az elkészítése, aztán feledésbe is merült. Pár hete, amikor karácsonyi ötleteket merítve lapozgattam az évek során elmentett receptek között, újra szembe jött velem ez a kalács. Most már nem halogattam, és Advent második vasárnapjára elkészítettem. Nagyon tetszett a végeredmény, mind külalakra, mind pedig ízre. :)
Az elkészítési folyamat egy kicsit hosszadalmas, de szerintem megéri a rászánt időt. Ajánlom nektek is elkészíteni, ha egy finom és dekoratív kalácsra vágynátok az ünnepi időszakban. Sok sikert hozzá! :)

Hozzávalók a tésztához:

- kb. 2,6 dl tej
- 1 egész tojás + 1 tojássárga
- 1 csipet só
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 60 dkg finomliszt
- 4 dkg cukor
- 1 cs + 1 tk instant élesztő
- 5 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 8 dkg 54%-os étcsokoládé
- 25 dkg mogyorókrém (4 ek)

+ 2-3 ek lekvár (nálam házi sárgabarack)

Elkészítés:

2 dl langyos tejet, az egész tojást és tojássárgát a mixer táljába öntjük.  Rászórunk 1 csipet sót, a citrom reszelt héját majd rászitáljuk a lisztet. Erre rászórjuk a cukrot és a szárított élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd lassan hozzáadagoljuk a megmaradt tejet. (A tej mennyisége változhat a tojás nagyságától és a liszt minőségétől függően. Ha úgy látjuk, hogy túl kemény a tészta akkor hozzácsurgatunk még 1-2 evőkanál tejet, illetve ha túl lágynak véljük a tésztát (ragad erősen) akkor adjunk hozzá még egy kevés lisztet.)
Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és kelesztőtálba tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Ha nincs kenyérsütő gépünk vagy dagasztó funkcióval ellátott mixerünk, akkor a lisztet dolgozófelületre szitáljuk. Rászórjuk a sót, a cukrot és a száraz élesztőt (NEM kell felfuttatni). Egy kicsit elvegyítjük, majd a közepébe egy kis fészket formálunk és a tojássárgát és az egész tojást beleütjük, majd a langyos tejjel összedolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a felolvasztott vajat, és sima tésztává gyúrjuk.
A megdagasztott tésztát tiszta konyharuhával letakarjuk, langyos helyre tesszük és duplájára kelesztjük.

A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, majd a mogyorókrémmel egyneművé keverjük és kihűtjük.

A megkelt tésztát enyhén olajozott felületen téglalap alakúra nyújtunk, majd egyenletesen rákenjük a csokoládés mogyorókrémet.
Gondolatban 3 egyenlő részre osztjuk, majd jobbról a középső részre hajtjuk a tésztát.


Erre rá a bal oldali tészta darabot.


A kapott tésztacsíkot lentről és fentről is középig hajtjuk, majd ezt is félbe hajtjuk, és letakarva 20 percig pihentetjük.




Pihentetés után a tésztát gáztepsi nagyságú téglalappá nyújtjuk, amit ujjnyi vastagságú csíkokra vágunk.

Mindegyik tésztacsíkot a két végénél fogva ellentétes irányba párszor óvatosan megcsavarjuk és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket, szorosan egymás mellé.


Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 20 percet pihentetjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Ha az alja már kezd pirulni kivehetjük a sütőből.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A megsült tésztát, még forrón egy tiszta konyharuhára borítjuk úgy, hogy az alja legyen felül.
Ügyeljünk, hogy nehogy megégessük magunkat, mert nagyon forró még a tepsi, és a tészta is! Legyünk óvatosak!
Ha egy kicsit szét esnek a tészta csíkok nem baj, mert majd hűlés után szépen megtartja a formáját.

Ezután lekenjük lekvárral.


 A konyharuha segítségével szorosan feltekerjük, akárcsak a piskótatekercset szokás.


Így hagyjuk teljesen kihűlni, majd szorosan becsomagoljuk egy folpackba és pár órát vagy akár egy egész éjszakát pihentetjük.

Mi nem bírtuk kivárni a sok órás pihentetést, olyan finom illata volt, hogy muszáj volt megkóstolnunk. Csupán 2 órát hagytam feltekerve s már kóstoltuk is, és így sem esett szét, ahogy a képen is látható. :)

Enyhén megszórva porcukorral, szeletekre vágva kínáljuk.

2 megjegyzés: