Hozzávalók:
- 2,5 dkg hajdinaliszt
- 6,5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 7,5 dkg durum liszt
- 3,5 dkg darált mogyoró
- 1 csipet só
- 1,5 tk mézeskalács fűszerkeverék (vagy ízlés szerint)
- 1 késhegynyi sütőpor
- 8 dkg hideg vaj
- 8 dkg porított eritrit (vagy ízlés szerint más édesítő)
- 2 ml vanília aroma
- 1 egész tojás
- 1 ek hideg víz (ha szükséges)
Elkészítés:
Egy mélyebb tálba mérjük a liszteket, a darált mogyorót, a sót, a mézeskalács fűszerkeveréket és a sütőport, és összekeverjük. Elmorzsoljuk a hideg vajjal, majd beleszórjuk az édesítőt, és elkeverjük.
A tojást és vanília aromát is hozzáadva összedolgozzuk annyi vízzel (csak ha szükséges), hogy összeálljon a massza.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy vízzel.)
Folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.
Ezután durumliszttel megszórt felületen kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagságúra és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk.
A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.
A kiszúrt kekszeket sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, és 180 fokon kb. 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha már a széle kezd barnulni, akkor kivehetjük a sütőből.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Sütőből kivéve 5 percet pihentetjük a tepsiben, majd ezután rácsra téve kihűtjük.
Légmentesen záró dobozban tároljuk .... már ha megéri a másnapot.
A fentebb megadott hozzávalókból 29 darab 5,5 cm átmérőjű keksz sült ki.
Nagyon szépek!
VálaszTörlés