Hozzávalók:
- 5 dkg zabpehelyliszt (kávédarálón porrá darált zabpehely)
- 5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 10 dkg darált mogyoró
- 8 dkg vaj
- 1/2 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 8 dkg eritrit (vagy ízlés szerint más édesítő)
- 1 tk kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 tojássárga
Hozzávalók a díszítéshez:
- 3 dkg étcsokoládé
- 1 tk olaj
Elkészítés:
A liszteket egy mélyebb tálba mérjük és összekeverjük. Elmorzsoljuk a hideg vajjal, majd beleszórjuk a darált mogyorót, a sót, a sütőport, az édesítőt és a citromhéjat, majd a tojássárgát is hozzáadva egyneművé dolgozzuk. (Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Ezután folpackba csomagoljuk és másfél órát hűtőbe pihentetjük.
A hűtőből kivéve, 2 részre osztjuk a tésztát, majd lisztezett felületen egyenként kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, majd tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk.
A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.
Így járunk el a másik tésztadarabbal is.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a kiszúrt kekszeket, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 10 perc alatt világosra sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!)
Amikor a széle már kezd barnulni, kivehetjük a sütőből.
A sütőből kivéve a keksz még puha és könnyen eltörhet, ezért tepsibe hagyjuk teljesen kihűlni.
Az étcsokit az olajjal vízgőz fölött megolvasztjuk, majd egy papírtölcsér segítségével (vagy zacskóba töltve és ennek egyik sarkát levágva) vékonyan becsíkozzuk a kihűlt kekszek tetejét.
Nagyon finomak lehetnek, és szép tetszetősek. Az ünnepi asztalon is megállnák helyüket :-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Valójában Advent első vasárnapjára készültek, és gyorsan elfogytak, úgy hogy, nem vallottak szégyent. :)
Törlés