2019. március 11., hétfő

Avokádós trüffel



Ezt az avokádós trüffelt csak kíváncsiságból készítettem el, viszont a vártnál finomabb lett, így mindenképpen a blogon a helye. :)
Ugyan receptnek nem mondanám, hisz csak összekeverjük a hozzávalókat, viszont egy jó ötlet lehet az egészségesebben táplálkozók számára. Ez csak egy alaprecept, de lehetne izésíteni különböző fűszerekkel (pl. vanília, fahéj, kardamom, gyömbér, chili, akár citrom- vagy narancshéjjal is), és hempergetéskor kakaópor helyett használhatunk kókuszreszeléket, darabos diót, mandulát vagy mogyorót, szezámmagot.
Ez az avokádós étcsokoládés trüffel még egy bizonyíték arra, hogy az avokádót milyen sokrétűen fellehet használni. Nem csak sós ételekben kiváló alapanyag, hanem desszertekben is tökéletes választás lehet. Selymes, krémes állagot kölcsönöz a trüffel golyónak, csak úgy olvad el a szájban. Érdemes kipróbálni, csak arra az egyre figyeljünk, hogy az avokádó jó érett legyen. Sok sikert hozzá!

Hozzávalók:

- 1 érett avokádó
 - 10 dkg étcsokoládé
- 1 tk akácméz

Megj.:
1. Én 54%-os kakaótartalmú étcsokoládét használtam, de ha azt szeretnénk, hogy még intenzívebb legyen az íze, használjunk legalább 70%-osat.
2. Nekem egy kicsit túl lágynak tűnt a kész avokádós trüffel, ezért azt tanácsolnám, hogy a csoki mennyiségét növeljük legalább 14 dkg-ra. Ebben az esetben a mézből is tehetünk egy kicsit többet.

Hempergetni: - kb. 20 g kakaópor

Elkészítés:

Az avokádót vágjuk félbe, magját vegyük ki, majd húsát egy evőkanál segítségével válasszuk el a héjától. Tehetjük egy magasabb falú edénybe is és botmixerrel pépesítjük, de olyan jó érett volt az avokádó, hogy villával is tökéletesen tudtam pépesíteni.

A csokoládét a mézzel együtt vízgőz fölött felolvasztjuk, majd az avokádós péphez öntjük, és egyneművé keverjük. Hűtőbe tesszük 1 órát, vagy ameddig már formázható állagú lesz.

A megdermedt masszából dió nagyságú golyókat formálunk és egyenként megforgatjuk kakaóporba.

Jól záródó dobozba rakosgatjuk és fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Ebből az adagból 15 darab 16 grammos avokádós trüffel lett.

Recept ötletet innen.

2 megjegyzés: