Néha sikerül 1-2 banánt túlérlelni, s valljuk be, amikor már megbarnult a héja és megpuhult a banán húsa, biza senki sem enné meg szívesen. Ilyenkor mindig valamilyen édességben kerül, hol sütemény vagy banángolyó készül, de már smoothie és jégkrém is készült belőle. Most ezeket a banános kifliket készítettem, teljesen egészséges hozzávalókból. Ha nem vagytok diétán, és bátran fogyaszthattok cukrot és finomlisztet, akkor nyugodtan készítsetek hagyományos hozzávalókból.
Nekem most 48 darab banános kifli lett.
Hozzávalók:
- 3 dkg hajdinaliszt
- 11 dkg durum liszt
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 8 dkg eritrit
- 1 csipet só
- 1 tk őrölt fahéj
- 10 dkg vaj
- 1 tojássárga
- 1 érett banán (100 g)
Elkészítés:
A liszteket egy tálba szórjuk és az eritrittel, a sóval és a fahéjjal összekeverjük. Elmorzsoljuk benne a vajat, majd a tojássárgát és a villával pépesített banánt is hozzáadva sima tésztává gyúrjuk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy folyadékkal (víz, tej, tejföl) ).
Cipóvá formáljuk, majd folpackba csomagoljuk és 2 órát hűtőbe pihentetjük.
Ezután a tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, majd újabb 12-12 részre és mindegyiket kb. 9 cm hosszúságú hengerré sodorjuk. Megformázzuk kifli alakúra, majd sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket.
Amelyik tésztadarabbal nem dolgozzunk, felhasználásig tegyük vissza a hűtőbe.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 12-15 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Rácsra téve kihűtjük, majd porított eritrittel megszórva kínáljuk.
Légmentesen záródó dobozba tároljuk.
Nálunk soha nem sikerül a banánnak megbarnulnia, de ezért a receptért elrejtek néhányat a család elől! :-) Nagyon tetszik, sort fogok rá keríteni!
VálaszTörlésNálunk sem fordul elő sokszor, de azért a férjem néha ráun és akkor jól megpuhul a banán, tökéletes lesz sütibe. :) Remélem ízleni fog, ha majd te is elkészíted.
Törlés