A férjem mostanában egyre többször mondogatta, hogy úgy enne egy finom habos süteményt, de nem olyan nagyon vajas krémmel, hanem valami könnyedebbet. A netten keresgélve rábukkantam erre a joghurthabos tortára, és máris megvolt az ötlet. Én jóval leegyszerűsítettem, messze nem lett annyira mutatós ez a joghurthabos meggyes és fekete ribizlis torta, de védelmemre legyen szólva, hogy annyira koncentráltam, hogy csomómentes legyen a joghurthab és megdermedjen, hogy teljesen megfeledkeztem a díszítésről. Amikor már a fényképek is megvoltak, csak akkor jutott eszembe, hogy egy kis díszítés elfért volna rajta. Na, de csak ennyi baja legyen, következőkor majd biztos nem marad le a díszítés. Az állaga és íze viszont tökéletes lett. Ti azért díszíthetitek gyümölccsel, tejszínhabbal, akár egy kevés csokiforgáccsal is.
Hozzávalók a piskótához:
- 3 tojás
- 1 csipet só
- 3 ek eritrit (40 g)
- 2 ek durum liszt (25 g)
- 3 ek darált dió (35 g)
Megj. : A piskótához eritrit helyett nyugodtan használhattok cukrot, és durum liszt helyett pedig finomlisztet.
Hozzávalók a joghurthabhoz:
- 65 g fekete ribizli
- 335 g kimagozott meggy
- 100 g eritrit (kb. 80 g cukor, vagy méz - ízlés szerint)
- 7 lapzselatin
- 300 g görög joghurt
- 200 ml hideg tejszín
Megj.: A joghurthabhoz hozzáadott édesítő lehet cukor vagy méz is, és ízlés szerint adagoljátok. Ha nincs otthon meggy és ribizli, bármilyen más gyümölccsel is működik.
Elkészités:
Először a piskótát sütjük meg.
A tojásokat különválasztjuk, majd a tojásfehérjéket egy csipet sóval habbá verjük.
A tojássárgákat az eritrittel habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színe lesz. Egy spatulával, óvatos, körkörös mozdulatokkal hozzáforgatjuk a tojásfehérje habot. Ezután a lisztet is beleforgatjuk, végül a darált diót is.
Egy 23 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, oldalát pedig vékonyan kivajazzuk, lisztezzük, majd belesimítjuk a tészta masszát.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!
A gyümölcsös joghurthaboz, egy lábasba tesszük a kimagozott meggyet és fekete ribizlit, és az édesítővel együtt közepes lángon kb. 5 percig főzzük (amíg levet enged és az édesítő teljesen elolvad). Ha szükséges, adhatunk hozzá 1-2 ek vizet. Ezután levesszük a tűzről és botmixerrel pépesítjük. Teljesen kihűtjük.
Ha kihűlt a meggyes-ribizlis szószt hozzáadjuk a joghurthoz és kézi habverővel egyneművé keverjük.
A 7 lapzselatint hideg vízben áztatjuk kb. 5 percig vagy amíg megduzzad.
Közben a hideg tejszínt kemény habbá verjük, majd felhasználásig hűtőbe tesszük.
A gyümölcsös joghurtból kiveszünk kb. 1 dl-t, majd kissé felmelegítjük. Ha megpuhult a zselatin, kifacsarjuk, majd a meleg gyümölcsös joghurthoz adjuk, és addig kavargatjuk, amíg tejesen elolvad.
A zselatinos joghurtot visszatöltjük a többi gyümölcsös joghurthoz és a habverővel alaposan elkeverjük. Ezután spatulával óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot.
A kihűlt piskóta aljáról lehúzzuk a sütőpapírt, majd egy tortatálra vagy a megmosott tortaforma aljára helyezzük, és a tortakarikát is ráhelyezzük. Ráöntjük a joghurthabot és alufóliával letakarva hűtőbe tesszük. Az ideális, ha egész éjszakát a hűtőbe hagyjuk dermedni, de legalább 3-4 órát mindenképpen.
Dermedés után lehúzzuk róla a fóliát és szeleteljük.
Nagyon jól néz ki a tortád, még így díszítés nélkül is :-)
VálaszTörlésFinom lehetett a magas habos krém a sok gyümölccsel!
Én mindig por alakú zselatint használok, Lucullus-t vagy Horváth Rozi félét, nekem ez nagyon jó, ez vált be. Egyszer próbálkoztam lapokkal, de az nem sikerült...
Köszönöm szépen, Katalin! :)
TörlésNekem nagy mumus a zselatin használata, az előző alkalommal teljesen becsomósodott és a krém sem dermedt meg. Akkor por alakú zselatint használtam, azért választottam most a zselatinlapot. Nálunk nem lehet kapni azokat a márkákat amiket említettél, legalábbis én nem láttam. Még próbálkozom, hátha ezután már nekem is sikerül. :)