Amennyiben finom lisztből készítenéd el, ajánlom ennek a mákos pillangónak a receptjét. A tölteléket kedvünk szerint módosíthatjuk.
Hozzávalók a tésztához:
- kb. 3 dl tej
- 1 tojás
- 1 ek méz (30 g)
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 40 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 cs instant élesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő
- 5 dkg vaj
Megj.: A tej mennyisége függ a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk, kevesebb folyadék szükséges mintha egy erősebb géppel dagasztanánk.
Mi nem szeretjük túl édesen a kalácsot, ezért csak 1 evőkanál mézet teszek a tésztában, viszont ha édesebb szájúak vagytok, nyugodtan tegyetek 2 evőkanállal, vagy akár cukrot.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 15 dkg darált mogyoró
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 ek méz vagy ízlés szerint
- kb. 0,3 dl forró tej
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej
Elkészítés:
2,7 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk a tojást és a mézet, rászórjuk a citrom reszelt héját, a sót, a lisztet és búzasikért, valamint az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,3 dl tejből.
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.
A töltelék hozzávalóit összekeverjük, vigyázva, hogy csak annyi tejet adjunk hozzá, hogy egy kenhető, de nem folyós masszát kapjunk.
A megkelt tésztát enyhén olajozott felületre borítjuk, majd ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a tölteléket, majd hosszabb oldalától kezdve feltekerjük, mint a bejglit.
A kapott rudat egy éles késsel trapézokra szeleteljük, majd a trapézok közepét egy fakanál nyelével lenyomjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk (ne túl közel egymáshoz, mert még fognak nőni), és 15 percig pihentetjük.
Lekenjük a tejjel hígított tojássárgával, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)
Nekem ebből az adagból 11 darab pillangó lett.
Nagyon guszta és a tölteléke is finom lehet! Mikor először készítettem ezt a fajta sütit érdekes formájú pillangók szálltak a tepsimbe:-))
VálaszTörlésKöszönöm Éva! :)
VálaszTörlésNálunk is voltak kis korcs pillangók, de egyikünk sem panaszkodott, elfogyott az utolsó morzsáig. :D
Ez is nagyon finom lehet! Ha jól megnézzük, tényleg hasonlít egy pillangóra :-)
VálaszTörlésHát, nagyon meg kell nézni, hogy a pillangót lásd benne. :D
TörlésKöszönöm! :)
Ott vannak a szárnyai 😊😊😊
Törlés😊
TörlésÚjra szépeket sütöttél! :-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
TörlésEgy kis csavarral milyen klassz formákat lehet létrehozni! Ismét nagyon szép kalácsot sütöttél! :)
VálaszTörlésIgen, egyszerűen is lehet különlegeset alkotni.
TörlésKöszönöm szépen! :)