2020. május 15., péntek
Túrós csavart teljes kiőrlésű lisztből
Rég nem volt túrós péksüti nálunk, megkívántuk, így készültek ezek a szuper könnyű túrós csavartak. :) Végtelenül egyszerű elkészíteni, ezért teljesen kezdő háziasszonyoknak is bátran ajánlom.
Én most teljes kiőrlésű lisztből készítettem, de amennyiben fehér finomlisztből készítenéd el, ajánlom a diós-almás csavart vagy a szedres csavart receptjét.
Hozzávalók a tésztához:
- kb. 3 dl tej
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 1 ek méz
- 43 dk teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 cs instant élesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő
- 4,5 dkg vaj
Megj.: A tej mennyisége függ a tojás nagyságától és a liszt minőségétől. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk, kevesebb folyadék szükséges mintha egy erősebb géppel dagasztanánk.
Mi nem szeretjük túl édesen a kalácsot, ezért csak 1 evőkanál mézet teszek a tésztában, viszont ha édesebb szájúak vagytok, nyugodtan tegyetek 2 evőkanállal, vagy akár cukrot.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 30 dkg tehéntúró
- 1 tojássárga
- 1/2 citrom reszelt héja
- 2 tk méz, vagy ízlés szerint
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej
Elkészítés:
2,7 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk a tojást és a mézet, rászórjuk a sót, a lisztet és búzasikért, valamint az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,3 dl tejből.
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.
A töltelék hozzávalóit alaposan összekeverjük. Kóstoljuk meg és ha szükséges, adjunk még hozzá édesítőt.
A megkelt tésztát enyhén olajozott felületre borítjuk, majd kb. 0,5 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk (kb. 35 x 45 cm).
A tészta egyik felére rákenjük a túrós tölteléket, majd a töltelékre ráhajtjuk a másik felét. Párszor végig megyünk rajta a sodrófával, majd 3 cm vastag csíkokra vágjuk.
Mindegyik tésztacsíkot a két végénél fogva ellentétes irányba párszor megcsavarjuk és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, egymástól egy kicsit távolabb.
Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és pihentetjük 15 percet.
Ezután lekenjük a tejjel hígított tojássárgával, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon guszták finom lehet! Teszek egy próbát majd... a lekváros csavartaddal tetszik az is.
VálaszTörlésKöszönöm Éva!
TörlésVárom a véleményed, ha elkészült. :)
Nagyon guszták!
VálaszTörlésKöszönöm! :)
Törlés