Hozzávalók:
- 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 6 dkg darált mogyoró
- 1 tk só
- 5 dkg vaj
- 12 dkg camembert sajt
- 1/2 cs. instant élésztő
- 1 tojás
- kb. 14 dkg tejföl
Megj.: A darált mogyorót dióra is lehet cserélni.
A férjem szerint megbírt volna még egy kis sót, de ő mindent nagyon sósan szeret. Ha te is sósabban szereted, akkor tegyél hozzá még 1/2 tk sót.
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Tetejét megszórni: - 2 ek darált mogyoró
Elkészítés:
A lisztet, a búzasikért, darált mogyorót és a sót, egy nagyobb tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk a vajjal.
A camember sajtot nagy lyukú reszelőn lereszelhetjük és hozzáadjuk a lisztes keverékhez.
Rászórjuk a szárított élesztőt, majd a tojást is hozzáadva összedolgozzuk annyi tejföllel, hogy egy könnyen formálható, közepesen kemény tésztát kapjunk.
Cipót formálunk belőle, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 15 percet pihentetjük.
Pihentetés után a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, és megszórjuk darált mogyoróval.
Ezután kb. 2 cm széles és 7 cm hosszú rudakra vágjuk.
Egy vékony élű kés segítségével megemeljük a rudacskák egyik végét, és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Én is nagy camembert rajongó vagyok, imádom. Egyszer elkészítem a rudat, nagyon jól néz ki. :)
VálaszTörlésAkkor biztos ízleni fog neked is. :)
TörlésCsak ritkán veszünk camembert sajtot, de ha van, szívesen megesszük 😃 finom lehetett, nagyon guszták!
VálaszTörlésAki szereti, annak biztos finom csemege. :) A rudakban tényleg nem érezhető túl erősen az íze, de azért én inkább a megszokott sajtos rudat választom. :D
TörlésNagyon guszta falatkák. Ezt a fajta sajtot még nem is kóstoltam így véleményt nem tudok mondani de trappista sajttal elfogadnám:)
VálaszTörlésVéleményen szerint trappista sajttal finomabb, de ahogy szokás mondani "Ízlések és pofonok", kinek mi az ízlése. :)
TörlésKíváncsi lettem volna a perec változatodra de azt nem nyitotta meg a link:)
VálaszTörlésJavítottam. Most nálad is jól kellene működjön.
TörlésKöszönöm az észrevételt! :)
Nekem semmi bajom a camambert sajttal, sőt, úgy hogy szívesen rágcsálnám a rudacskákat! :-)
VálaszTörlésAkkor biztosan ízlene neked is. 😉
Törlés