2020. május 7., csütörtök

Camembert sajtos rudak


A férjem nagy kedvence a camembert sajt, engem meg a világból lehet kiűzni vele. Na, de néha azért kedveskedek neki, mert megérdemli, és készítek ilyen camembert sajtos rudakat. :) Készült már perec és pogácsa is camembert sajttal, és mindegyiket nagyon szerette. Azt be kell lássam, hogy így még számomra is ehető, nem érződik annyira a sajt karakteres íze.

Hozzávalók:

- 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 6 dkg darált mogyoró
- 1 tk só
- 5 dkg vaj
- 12 dkg camembert sajt
- 1/2 cs. instant élésztő
- 1 tojás
- kb. 14 dkg tejföl

Megj.: A darált mogyorót dióra is lehet cserélni.
A férjem szerint megbírt volna még egy kis sót, de ő mindent nagyon sósan szeret. Ha te is sósabban szereted, akkor tegyél hozzá még 1/2 tk sót.

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Tetejét megszórni: - 2 ek darált mogyoró

Elkészítés:

A lisztet, a búzasikért, darált mogyorót és a sót, egy nagyobb tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk a vajjal.

A camember sajtot nagy lyukú reszelőn lereszelhetjük és hozzáadjuk a lisztes keverékhez.

Rászórjuk a szárított élesztőt, majd a tojást is hozzáadva összedolgozzuk annyi tejföllel, hogy egy könnyen formálható, közepesen kemény tésztát kapjunk.

Cipót formálunk belőle, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 15 percet pihentetjük.

Pihentetés után a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, és megszórjuk darált mogyoróval.

Ezután kb. 2 cm széles és 7 cm hosszú rudakra vágjuk.
Egy vékony élű kés segítségével megemeljük a rudacskák egyik végét, és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

10 megjegyzés:

  1. Én is nagy camembert rajongó vagyok, imádom. Egyszer elkészítem a rudat, nagyon jól néz ki. :)

    VálaszTörlés
  2. Csak ritkán veszünk camembert sajtot, de ha van, szívesen megesszük 😃 finom lehetett, nagyon guszták!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aki szereti, annak biztos finom csemege. :) A rudakban tényleg nem érezhető túl erősen az íze, de azért én inkább a megszokott sajtos rudat választom. :D

      Törlés
  3. Nagyon guszta falatkák. Ezt a fajta sajtot még nem is kóstoltam így véleményt nem tudok mondani de trappista sajttal elfogadnám:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Véleményen szerint trappista sajttal finomabb, de ahogy szokás mondani "Ízlések és pofonok", kinek mi az ízlése. :)

      Törlés
  4. Kíváncsi lettem volna a perec változatodra de azt nem nyitotta meg a link:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Javítottam. Most nálad is jól kellene működjön.
      Köszönöm az észrevételt! :)

      Törlés
  5. Nekem semmi bajom a camambert sajttal, sőt, úgy hogy szívesen rágcsálnám a rudacskákat! :-)

    VálaszTörlés