2020. május 12., kedd

Hajdinalisztes csokoládés keksz


Készült már egy hajdinalisztes triplacsokoládés keksz, amit szerettünk is, viszont az itt látott hajdinalisztes csokoládés kekszet is szerettem volna kipróbálni. A receptet olvasva nagyon egyszerűnek és finomnak tűnt, viszont amikor nekiálltam, valahogy nem akart összeállni. Adtam hozzá egy tojást is, ami nem szerepelt az eredeti receptbe, és így már rendben volt. Igaz, így is elég nehézkes volt dolgozni a masszával, mert eléggé morzsálódott, és a csoki cseppek is estek ki belőle, de végül csak sikerült megbirkózni vele. Amit másképp csinálnék következőkor, hogy a masszába nem tenném bele csoki pasztillát, hanem miután a tepsire tettem a gombócokat, csak akkor nyomnék a tetejére pár darabot.
A végeredmény finom volt, az a rájárós fajta, ezért is osztom meg a blogon is, annak ellenére, hogy a nyers masszával nem a legkönnyebb dolgozni.

Hozzávalók (17 darab 27 grammos kekszhez):

- 20 dkg hajdinaliszt
- 6 dkg kókuszcukor
- 1 csipet só
- 1 csapott tk sütőpor
- 1 tojás
- kb. 2 ek víz
- 4 ek kókuszolaj
- 5 dkg étcsokoládé pasztilla

Megjegyzés: 
Kókuszcukor helyett nyugodtan használhatunk nádcukrot, nyírfacukrot vagy eritritet.
Csokoládé pasztilla helyett, használhatunk darabokra vágott tábla csokit is.

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat egy tálba mérjük, és elvegyítjük. Hozzáadjuk az olajat, a tojást és annyi vizet, hogy összeálljon a massza. Végül a csoki pasztillát is beledolgozzuk.

Ezután a tésztából diónyi nagyságú golyókat formázunk és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk egymástól 2-3 cm-re. Tenyerünkkel, vagy egy széles talpú pohárral lelapítjuk és 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 10-12 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A tepsibe hagyjuk pihenni 5 percet, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.

4 megjegyzés:

  1. Finom lehetett a csokipettyekkel! Legközelebb vághatod őket téglalap alakúra, és úgy rátenni a csokipasztillákat, mint a dominóm vannak a pettyek 😊 mert most ahogy elsőre rájuk néztem, mindjárt a dominók jutottak eszembe 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom volt, igen. :)
      Nem is tudom, miért készítjük kerekre általában a kekszeket, hisz ahogy mondod, hosszúkásra formázva is szép mutatós lenne. :)

      Törlés
  2. Kis formás falatkák, gondolom szikkadás után nem sokáig gyönyörködtetek benne:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biza hamar elfogytak, nem volt sok időnk gyönyörködni bennük. :)

      Törlés