2020. május 9., szombat

Epres mini pite



Eljött az eperszezon, jöhetnek a finom epres sütemények. Az idén ez az epres mini pite volt az első süti ami készült, és még van pár ötlet. :)
Az epres tölteléket nem pont így terveztem, mert vaníliás pudinggal szerettem volna besűrűsíteni, de mivel az nem volt itthon és keményítő sem volt, így került bele zabpehelyliszt. Szerintünk nem rontott az ízén, így is nagyon finom volt, és az állaga is tökéletes volt.

Megj. Amennyiben finom lisztet használnál a tészta elkészítéséhez, ajánlom ennek a  csokoládés mini pitének a tésztáját.

Hozzávalók a tésztához:

- 13 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 2 dkg búzasikér
- 8 dkg vaj
- 1 csipet só
- 1/2 citrom héj
- 1 tojás

Megj. Nem írtam rosszul, valóban nincs cukor/édesítő a tésztában. Ha te édesebben szereted, akkor nyugodtan tehetsz hozzá 3-4 dkg porcukrot.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 53 dkg tisztán mért eper
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1/2 citrom frissen facsart leve
- 2 tk méz vagy ízlés szerint
- 3 ek zabpehelyliszt (kávédarálón porrá darált zabpehely)

Megj.: Kóstoljuk meg, és ha szükséges tegyünk hozzá több citromelvet vagy mézet, mindenki ízlése szerint készítse.

Hozzávalók a ganache-hoz:

- 9 dkg étcsokoládé
- 0,9 dl tejszín
- 1 tk méz

Elkészítés:

A lisztet és búzasikért egy keverőtálba mérjük, majd a vajat elmorzsoljuk benne. Rászórjuk a sót, a citrom reszelt héját, majd a tojást is hozzáadva összegyúrjuk.
Megj. Ha nem állna össze a massza, akkor adjunk hozzá 1-2 tk tejfölet vagy tejet. Nekem nem volt szükségem rá, de nagyon függ a tojás nagyságától és a liszt minőségétől.

Cipót formálunk belőle, majd folpackba csomagoljuk és 30 percet hűtőbe pihentetjük.

Az epret megtisztítjuk és kicsumázzuk, majd a kisebb eperszemeket félbe, a nagyobbakat pedig negyedbe vágjuk. Beletesszük egy lábasba, hozzáadjuk a citromlevet és mézet, majd kis lángon feltesszük főni és párszor belekavarva, megvárjuk míg levet ereszt. Ezután levesszük a tűzről és botmixerrel pépesítjük.
Egy tálba tesszük a zabpehelylisztet majd pár kanál eperpéppel csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a megmaradt eperpéphez, egyneművé keverjük és visszatesszük a lángra. Állandó kavargatás mellett besűrűsítjük. Lehúzzuk a tűzről, és teljesen kihűtjük.

A hűtőből kivett tésztát 6 egyenlő részre osztjuk. Kb. 12 cm átmérőjű körökre nyújtjuk, majd kibéleljük (jól belenyomkodjuk) az előzőleg vékonyan kiolajozott formákat.

Egy tepsire rakosgatjuk őket, megszurkáljuk villával, majd a kihűlt epres tölteléket a formákba adagoljuk.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sütőből kivéve 10 percet pihentetjük, majd óvatosan kifordítjuk a formákból, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A tejszínt forrásig melegítjük, majd levesszük a tűzről, hozzáadjuk a csokoládét, és addig kavargatjuk amíg a csoki teljesen elolvad.
Mindegyik pite tetejére simítunk kb. 1 evőkanálnyi ganache-t, majd hűtőbe tesszük dermedésig.

Mi nem bírtuk kivárni amíg megdermed, muszáj volt fényképezni, hogy megkóstolhassuk. Egy kicsit el is maszatolódott a vágási felület, de tekintsetek el most ettől. Tényleg nagyon türelmetlenek voltunk. :D

5 megjegyzés:

  1. Nagyon cukik ezek a mini piték! Az epernek és a csokinak nem tudok ellenállni! Csodás!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :)
      Az eper-csoki páros nálunk is kedvencé vált. :)

      Törlés
  2. De helyes kis piték, nagyon finom lehet! A fotók is szuperek 😊 Várom majd a többi újdonságodat eperből, nálunk is beindult már a szezon, de én igazán a szabadföldit szeretem 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Katalin! ☺
      Hamarosan hozok még pár epres sütit, csak az idő engedje. 😊

      Törlés
  3. De szépek! És milyen finomak lehetnek! Idén még nem vettem epret- a kertire meg várhatok, ha nem kap esőt.

    VálaszTörlés