2022. január 5., szerda

Tepertős pogácsa, hajtogatás nélkül, teljes kiőrlésű lisztből

 

A tavalyi év utolsó sütése lesz az új év első bejegyzése, ami egy egyszerű tepertős pogácsa. Egyszerű, mert a darált tepertő a tésztájába kerül, és nem kell hajtogatni, így sokkal gyorsabban kész van. Nem lesz annyira réteges, mint a hajtogatott társa, de senki nem panaszkodott ezért, elfogyott az utolsó morzsáig. :)

Hozzávalók:

- 37 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 1 mk őrölt bors
- 2 tk só
- 22 dkg darált tepertő
- 2 dkg vaj
- 1 tojás sárga
- 5 g szárított élesztő
- kb. 2 dl tejföl

Tetejét lekenni: - 1 tojásfehérje

Elkészítés:

A lisztet és a búzasikért egy tálba mérjük, és elmorzsoljuk benne a vajat és a  darált tepertőt. Megszórjuk kevés borssal és a sóval, és elkeverjük. Közepében kis mélyedést alakítunk ki, és beletesszük a tojás sárgát. Egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel, rászórjuk az élesztőt, majd bedagasztjuk annyi tejföllel, hogy összeálljon a tészta, és egy könnyen kezelhető, keményebb, de rugalmas tésztát kapjunk. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és duplájára kelesztjük.

Ekkor enyhén lisztezett felületen 1 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk, majd tetejét berácsozzuk egy éles kés segítségével. Maradhatunk a hagyományos pogácsa szaggatónál, és kiszaggatjuk, majd a leeső részeket újra összegyúrjuk, nyújtjuk és szaggatjuk, amíg az összes tészta el nem fogy. Vagy, ahogy az utóbbi időben nálunk készül, hogy kevesebb munka legyen vele, nem kiszaggattam, hanem egy pizza vágóval 5x5 cm-es négyzeteket vágtam. 

Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, 20 percet pihentetjük, majd tetejüket lekenjük a villával enyhén felvert tojásfehérjével, és előmelegített sütőben kb. 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük. 

3 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták lettek, és biztos nagyon finomak is. Jó megoldás így vágva, nem kell újra összegyúrni, és mutatósak is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin! :)
      Igen, finomak voltak, még túl gyorsan is fogytak. ;)
      Én jobban szerettem kockára vágva, sokkal gyorsabban megy az egész folyamat.

      Törlés
  2. Nagyon guszta és milyen jól mutat más formában is biztos nagyon finom volt!

    VálaszTörlés