2022. február 9., szerda

Sárgarépás-sajtos pogácsa


Mostanában nagyon rá vagyunk állva a sós kelt tésztákra, pogácsák meg sós péksütemények készültek inkább. Az elmúlt hétvégén ezt a sárgarépás-sajtos pogácsát sütöttem, aminek a tésztájában most főtt sárgarépa került, ennek köszönhetően egy puhább, szaftosabb tésztájú pogácsa sült ki. Az ízén nem érezni a sárgarépát, a sajt íze dominál, viszont még másnapra sem szárad ki, nagyon finom. 

Hozzávalók:

- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 2 tk só
- 5 dkg vaj
- 10 dkg
főtt sárgarépa
- 1 tojás
- 1 cs. szárított élesztő
- kb. 22 dkg tejföl

+ 10 dkg reszelt sajt

Megj: A tejföl mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától is. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tejföl szükséges hozzá.

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Tetejét megszórni: - szezámmag

Elkészítés:

A lisztet, a búzasikért és a sót egy tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk benne a vajat.
Közepében fészket alakítunk ki, majd beletesszük a pépesített főtt sárgarépát, a tojást, egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel. Rászórjuk a szárított élesztőt,  majd jól bedagasztjuk annyi tejföllel, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejföllel.)

Cipót formázunk belőle, és egy tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Ekkor a tésztát enyhén olajozott felületen téglalapra (kb. 30 x 40 cm) nyújtjuk, megszórjuk a reszelt sajttal, majd kisebbik felétől feltekerjük mint a bejglit. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 10 percet pihentetjük.

Ezután újra kinyújtjuk, ekkor már ujjnyi vastagságúra, majd 4x4 cm-es kockákra vágjuk vagy tetszőleges pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, 15 percet pihentetjük, majd a tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk kevés szezámmaggal.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 18-20 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

Ebből az adagból 50 darab pogácsa lett.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta kis kockákat sütöttél! Finom szaftos lehet a sargarépától és a tejföltől. Nálunk is kedvencek a sósak 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :)
      Nagyon jól esnek a sósságok, bármikor jöhetnek. :D

      Törlés
  2. De jó ötlet, ilyen tésztáról még nem is hallottam!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :)
      Örülök, hogy neked is tetszik. :)

      Törlés
  3. Nagyon guszta, jól összepakoltad és nagyon tetszik a formája!

    VálaszTörlés