Mostanában nagyon rá vagyunk állva a sós kelt tésztákra, pogácsák meg sós péksütemények készültek inkább. Az elmúlt hétvégén ezt a sárgarépás-sajtos pogácsát sütöttem, aminek a tésztájában most főtt sárgarépa került, ennek köszönhetően egy puhább, szaftosabb tésztájú pogácsa sült ki. Az ízén nem érezni a sárgarépát, a sajt íze dominál, viszont még másnapra sem szárad ki, nagyon finom.
Hozzávalók:
- 7 dkg búzasikér
- 2 tk só
- 5 dkg vaj
- 10 dkg főtt sárgarépa
- 1 tojás
- 1 cs. szárított élesztő
- kb. 22 dkg tejföl
+ 10 dkg reszelt sajt
Megj: A tejföl mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától is. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tejföl szükséges hozzá.
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Tetejét megszórni: - szezámmag
Elkészítés:
Közepében fészket alakítunk ki, majd beletesszük a pépesített főtt sárgarépát, a tojást, egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel. Rászórjuk a szárított élesztőt, majd jól bedagasztjuk annyi tejföllel, hogy egy rugalmas tésztát kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejföllel.)
Cipót formázunk belőle, és egy tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Ekkor a tésztát enyhén olajozott felületen téglalapra (kb. 30 x 40 cm) nyújtjuk, megszórjuk a reszelt sajttal, majd kisebbik felétől feltekerjük mint a bejglit. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 10 percet pihentetjük.
Ezután újra kinyújtjuk, ekkor már ujjnyi vastagságúra, majd 4x4 cm-es kockákra vágjuk vagy tetszőleges pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Nagyon guszta kis kockákat sütöttél! Finom szaftos lehet a sargarépától és a tejföltől. Nálunk is kedvencek a sósak 😊.
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
TörlésNagyon jól esnek a sósságok, bármikor jöhetnek. :D
De jó ötlet, ilyen tésztáról még nem is hallottam!
VálaszTörlésKöszönöm! :)
TörlésÖrülök, hogy neked is tetszik. :)
Nagyon guszta, jól összepakoltad és nagyon tetszik a formája!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva! :)
Törlés