2022. augusztus 19., péntek

Császármorzsa zabpehelyliszttel, hozzáadott cukor nélkül


Időhiány miatt az elmúlt időben egy kicsit hanyagoltam a blogot, most is csak egy gyors császármorzsa recepttel jövök. Lehet egy könnyed reggeli vagy vacsora ötlet, egy kiadósabb leves után is kiváló lehet, de desszertként is megállja a helyét a császármorzsa. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, mégis olyan ritkán kerül nálunk terítékre, pedig szeretjük.
Van már egy császármorzsa recept a blogon, az búzadara és fehér finomliszt keverékéből készült, finomított cukorral, most viszont zabpehelyliszttel és hozzáadott cukor nélkül készítettem. Ez az egészségesebb változat, ami még gluténmentes is, ugyancsak nagyon finom, érdemes kipróbálni. Én most frissen eltett házi sárgabarack lekvárt kínáltam mellé, amitől még finomabb volt. :)

Ha kipróbálnád a blogon szereplő másik császármorzsát is, a receptet ide kattintva olvashatod.  

Hozzávalók 2 főre:

- 3 tojás
- 1 csipet só
- 1 ek eritrit
- 1/4 kezeletlen citrom részlet héja
- 11 dkg zabpehelyliszt
- 2 dl tej

+ kb. 2-3 dkg vaj

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét a sóval kemény habbá verjük.

A tojássárgáját az eritrittel habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz. Tovább keverve, vékony sugárba hozzáadjuk a tejet is, majd a citromhéjat és végül több részletbe a lisztet is. Csomómentesre keverjük, majd a kemény tojásfehérje habból 1-2 evőkanállal hozzákeverünk a masszához, majd a többi habot óvatosan beleforgatjuk.

Egy nagyobb serpenyőben (kb. 20 cm) felmelegítjük a vajat, majd ráöntjük a masszát. Ha az alsó fele megbarnult, negyedeljük a tésztát, megfordítjuk a szeleteket, majd apró darabokra, morzsákra tördeljük. Folyamatosan kevergetjük, és addig pirítjuk, amíg nem marad nyers rész, és szép aranybarna lesz.

Tálaláskor megszórjuk porított eritrittel, és lekvárt kínálunk mellé.

3 megjegyzés:

  1. Finom lehetett a házi lekvárral! Mi is szeretjük, ha nem tudom hogy mit főzzek, összedobok egy császármorzsát, de én csak fele grízből és fele réteslisztből csinálom 😀.

    VálaszTörlés
  2. Nekem elsőre nem sikerült a császármorzsa, nem is nagyon próbálkoztam vele azóta, pedig ahogy írod, nem nehéz. Talán megint rászánom magam.

    VálaszTörlés
  3. Ezer éve nem ettem és még sosem készítettem... Pont a napokban láttam egy műsorban és filóztam rajta, hogy ki kellene próbálni...

    VálaszTörlés