2020. november 16., hétfő

Fűszeres fonott kalács


Az elmúlt héten Évánál láttam egy egyszerű kalácsformázást, minek a végeredménye egy igen mutatós kerek kalács volt. Tudtam, hogy a hétvégére tervezett fűszeres kalácsot én is így fogom megformázni. És milyen jól tettem, nagyon tetszik a végeredmény. :) 4 szállal már fontam kerek kalácsot (itt megnézheted), de most 6 szálat használtam a fonáshoz, és sokkal jobban követhető és egyszerűbb a fonás. Lentebb találtok majd fázisfotókat, ahol megmutatom ezt az egyszerű, de nagyszerű fonást.
A kalács pedig egy nagyon illatos, puha, foszlós bélzetű, ráadásul szemet gyönyörködtető is. :) Elsőre ugyan bonyolultnak tűnhet az elkészítése, de higgyétek el, nagyon könnyű elkészíteni. A közelgő ünnepi időszakban én mindenképpen ajánlom kipróbálni, mindenkit lenyűgöztök majd vele. :)

Amennyiben finom liszttel készítenéd, használhatod a blogon szereplő fonott mákos kalács tésztáját.

Hozzávalók:

- 1 tojás
- kb. 3,2 dl langyos tej
- 1 csipet só
- 2 ek akácméz (60 g)
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 ek cukrozatlan kakaópor (10 g)
- 1 1/2 ek őrölt fahéj (8 g)
- 2 csapott tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 cs szárított élesztő
- 5 dkg vaj

Megj.: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá.

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

2,8 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd beleszórjuk a sót. Hozzáadjuk az egész tojást és a mézet, majd rászórjuk a lisztet, a búzasikért, a kakaót és fűszereket, valamint az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,4 dl tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, rugalmas és könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd enyhén kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Ezután a tésztát 6 egyforma darabba vágjuk, gombóccá formázzuk, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 10 percet pihentetjük.

Pihentetés után, a gombócokat egyenként kb. 40-45 cm-es rúddá sodorjuk és finoman meghintjük liszttel.

3 rudat elhelyezünk vízszintesen, egymástól kb. egy ujjnyi távolságra, majd a másik 3 tésztarúddal középen összeszöjjük, ahogy a lenti képen is látható.

A szabadon maradt kalácsszálakat egyszerűen hármasával összefonjuk, és a végeket kicsit összenyomjuk.


Majd mindegyik fonatot  a középső rész alá hajtjuk.


A kész kalácsot óvatosan áthelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és kb. 30 percet pihentetjük.

Ezután lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Ha túl pirulna a teteje, félidőnél takarjuk le alufóliával, hogy ne égjen meg.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sütőből kivéve a kalácsot rácsra tesszük, és kihűtjük.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyes vagy szép lett! Finom lehet ez a fűszeres kalács!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva, a kedves szavakat és az ötlet is! :)

      Törlés
  2. Nagyon szép lett, nagyon ügyes vagy! Megnéztem a régebbi kalácsodat, az is egy mestermű 😀.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép ez a kalács ,holnap ki is fogom próbálni . Még fűszerkeverékkel nem sütöttem kalácsot de izgatja a fantáziámat nagyon ! Köszönöm szépen a megosztást és a fázis fotókat is !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :)
      Örülök, hogy újat tudtam mutatni, és különösen annak, hogy ki is próbálod. Sok sikert hozzá! :)

      Törlés