Tücsökbogárnál láttam meg még a hét elején, és ma reggel el is készítettem. Igaz nem lett olyan szép, de nagyon finom!
Azt hiszem azért nem tudtam olyan jól formázni, mert a lapok túl vastagra sikeredtek, de sebaj...következőkor majd vékonyabbra nyújtom ki és akkor szebb lesz! :)
Csupán annyit változtattam, hogy a tésztájába is tettem bele fahéjt és a töltelékbe is több került (a férjem kérése az volt, hogy legyen jó fahéjas).
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg finom liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2,5 dl tej
- 6 dkg cukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 tojás
- 1 cs vanília
- 1 ek őrölt fahéj
- csipetnyi só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 ek őrölt fahéj
- 2 ek cukor
- 5 dkg olvasztott vaj
Lekenéshez: 1 ek tej
Elkészítés:
1 dl tejet meglangyosítunk majd elkavarunk benne 1 ek cukrot és lisztet, és belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és meleg helyre tesszük.
A megmaradt cukorral, fahéjjal és sóval elkavart lisztet egy dagasztó tálba szórjuk. Közepébe kis fészket alakítunk ki és beleütjük a tojást, majd elkavarjuk a körülötte levő liszttel, meghagyva az üreget. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, a felfutott élesztőt is és rugalmas tésztát dagasztunk.
Cipót formálunk belőle, letakarjuk és langyos helyen 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Ezután enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk a tésztát.
Lecsípünk belőle egy 5 dkg-os tésztadarabot és félretesszük.
A megmaradt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kb. 25 cm-es átmerőjű vékony körré nyújtjuk.
A vajat felolvasztjuk. A fahéjat és a cukrot összekavarjuk.
Az első kört sütőpapíros lapos tepsire tesszük, megkenjük az olvasztott vajjal és megszórjuk a cukros-fahéjas keverék harmadával.
Amikor egymásra raktuk a köröket, óvatosan éles késsel 8 egyforma cikkre vágjuk.
Mindegyik cikk belsejében, középen 1 bevágást végzünk, ügyelve hogy a végei egészbe maradjanak. Ekkor megfogjuk a háromszög csúcsát, ráfordítjuk a vágásra majd áthúzzuk rajta
Végezetül összenyomjuk a végeket. Bátran fogjuk össze, mert ha nem, sütés közben szétnyílik.
A félretett tésztadarabkából hurkát formázunk és kialakítjuk a virág közepét.
A kész virágtésztát még 30 percig kelesztjük, lekenjük tejjel majd előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
Amiután langyosra hűlt meglocsolhatjuk vízzel elkevert porcukorral. (5 dkg porcukor+2-3 evőkanál víz)
Nagyon szép lett neked is ügyes vagy! Eltudom képzelni hogy milyen finom illata lehetett mikor sült a fahéjtól. Imádom azt az illatot!
VálaszTörlésKöszönöm szépen,@Éva! :)
VálaszTörlésIgen, az egész házban fahéj illat volt, mi is szeretjük :)
Csodálatos! Tetszik nagyon.
VálaszTörlésSzerintem így is szép, és finom is:)
VálaszTörlés