2012. március 9., péntek

Lekváros derelye


 Hozzávalók a tésztához:

- 30 dkg finomliszt
- 2 tojás
- csipetnyi só
- 50 ml víz

Tölteléknek: - bármilyen ízű lekvár, a lényeg hogy kemény legyen

Beleforgatni:

- 15 dkg zsemlemorzsa
- kevés olaj
- 3 ek cukor
- 1 cs vanília cukor

Elkészítés:



A lisztből, a tojásokból, a víz és egy csipet só hozzáadásával kemény tésztát gyúrunk. Letakarjuk és 20 percig pihentetjük.

Ez idő alatt a zsemlemorzsát egy serpenyőben megpirítjuk, majd egy kevés olajat csurgatunk hozzá, cukorral ízesítsük.


Lisztezett felületen a tésztát jó vékonyra nyújtjuk. A felére lekvárhalmocskákat tesszük kb. 2 ujjnyis távolságra egymástól.


 A tészta másik felét ráhajtjuk és a halmocskák körül lenyomkodjuk.



                 







A derelyevágóval 5x5 nagyságú kockákra vágjuk és a tészta széleket jól összenyomkodjuk egy villával.











Forrásban levő sós vízben kifőzzük. Amikor feljöttek a víz felszínére még hagyjuk kb. 5 percig, majd ki is vehetjük és a pirított zsemlemorzsában forgatjuk.

Cukorral megszórva tálaljuk.

11 megjegyzés:

  1. Ezt imádom! De ügyes vagy! :)

    VálaszTörlés
  2. Ó, de finom is a lekváros derelye. Gyerekkorom kedvence. Túrós-kaprossal szeretem egyszerre, egy tálból ;-)

    VálaszTörlés
  3. Imádom én is:) Érdekes, mert nálunk mindig a gombóccal együtt készült, burgonyás tésztából, így még nem ettem. Vagy az a barátfüle? Mondjuk mi derelyének hívjuk. Ez még talán egyszerűbb is. Szoktuk darált mákkal is szórni, azt is nagyon szeretem.

    VálaszTörlés
  4. Petra, köszönöm! Mi is szeretjük, csak valahogy mostanában nem került sor rá.

    @Anazar, finom lehet a túros-kapros derelye is, még soha nem ettem, de adtál egy jó ötletet! :)

    @Gabriella, biza nagyon finom! :)

    @Trollanyu, nálunk felé is készül krumplis tésztából, de így sokkal egyszerűbb. Mákkal szórva még nem ettem, de biztos kifogom próbálni, mert nagyon szeretem a mákot. :)
    Én nem ismerem a barátfülét, így nem tudom megmondani.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia. Régi recepthes új hozzászólás. A barátfüle elnevezés tájjellegü. *Tudom egész biztosan, hogy Szeged felé úgy híják, de a hivatalos neve ott is dereje tulajdon képpen.

      Törlés
    2. Barátfüle, derelye szerintem, egy és ugyanaz.

      Törlés
  5. Ezt a villával való nyomkodást kipróbálom, mert nekem van amelyikből kijön a lekvár. Kösz az ötletet!

    VálaszTörlés
  6. A tojásoktól nem lesz kemény a tészta?Én már egyszer csináltam derelyét,elég kemény lett a tésztája.Szeretném kipóbálni ezt a receptet,remélem sikerül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem nem tűnt keménynek a tésztája. Remélem, ha kipróbálod, olyan lesz mint amilyent szeretnél. :) Várom visszajelzésed. :)

      Törlés