2012. március 26., hétfő

Presszó szelet


Hozzávalók a tésztához:

- 4 tojás
- 1 vanília cukor
- 12 dkg cukor
- 1/2 citrom leve
- 1 citrom reszelt héja
- 20 dkg liszt
- 1/2 cs sütőpor
- 0,8 dl tej
- 0,2 dl olaj

Hozzávalók a krémhez:

- 25 dkg darált háztartási keksz
- 1 ek kakaó
- 1 dl erős kávé
- 10 dkg cukor
- 12,5 dkg vaj/margarin
- 1 dl tej

Tetejére:
- 10 dkg csokoládé + 1 ek olaj

Elkészítés:

A tojásokat szét választjuk, majd a fehérjéket egy csepp citromlével kemény habbá verjük és félretesszük felhasználásig.

A sárgákat a cukorral és a citromlével fehéredésig kavarjuk majd hozzáöntjük a tejet és az olajat, és jól elkavarjuk.
Ezután hozzáadjuk a sütőporral elkavart lisztet, a reszelt citrom héjat és jól kikavarjuk.

A tojáshab egyharmadával fellazítjuk, majd óvatosan beleforgatjuk a megmaradt habot is.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, majd előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. (jó tűpróbát végezni)

Amíg sül a tészta elkészítjük a krémet: ehhez a kávét és cukrot sziruppá főzzük, levesszük a tűzről és kicsit hűtjük majd hozzáadjuk a vajat és addig kavargatjuk amíg teljesen elolvad.
A kakaóval elkavart darált kekszet beleforgatjuk a vajas szirupba, és amikor szükséges hozzáöntünk annyi tejet amennyit felvesz (nekem 1 dl volt szükséges).

A kihűlt tészta tetejére kenjük a krémet egy vizes kés segítségével.

Azután a csokit az olajjal gőz fölött felmelegítjük, és óvatosan a krémre kenjük, majd késsel elsimítjuk. Pár órára hűtőbe tesszük majd felszeleteljük.


5 megjegyzés: