2012. március 26., hétfő
Presszó szelet
Hozzávalók a tésztához:
- 4 tojás
- 1 vanília cukor
- 12 dkg cukor
- 1/2 citrom leve
- 1 citrom reszelt héja
- 20 dkg liszt
- 1/2 cs sütőpor
- 0,8 dl tej
- 0,2 dl olaj
Hozzávalók a krémhez:
- 25 dkg darált háztartási keksz
- 1 ek kakaó
- 1 dl erős kávé
- 10 dkg cukor
- 12,5 dkg vaj/margarin
- 1 dl tej
Tetejére:
- 10 dkg csokoládé + 1 ek olaj
Elkészítés:
A tojásokat szét választjuk, majd a fehérjéket egy csepp citromlével kemény habbá verjük és félretesszük felhasználásig.
A sárgákat a cukorral és a citromlével fehéredésig kavarjuk majd hozzáöntjük a tejet és az olajat, és jól elkavarjuk.
Ezután hozzáadjuk a sütőporral elkavart lisztet, a reszelt citrom héjat és jól kikavarjuk.
A tojáshab egyharmadával fellazítjuk, majd óvatosan beleforgatjuk a megmaradt habot is.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, majd előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. (jó tűpróbát végezni)
Amíg sül a tészta elkészítjük a krémet: ehhez a kávét és cukrot sziruppá főzzük, levesszük a tűzről és kicsit hűtjük majd hozzáadjuk a vajat és addig kavargatjuk amíg teljesen elolvad.
A kakaóval elkavart darált kekszet beleforgatjuk a vajas szirupba, és amikor szükséges hozzáöntünk annyi tejet amennyit felvesz (nekem 1 dl volt szükséges).
A kihűlt tészta tetejére kenjük a krémet egy vizes kés segítségével.
Azután a csokit az olajjal gőz fölött felmelegítjük, és óvatosan a krémre kenjük, majd késsel elsimítjuk. Pár órára hűtőbe tesszük majd felszeleteljük.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon guszta sütemény! És milyen jó a neve is!
VálaszTörlésDe különleges, nem megszokott a krém!!!
VálaszTörlésGuszta ez a süti! :)
VálaszTörlésSzeretem az ilyen sütiket, tetszik! :)
VálaszTörlésFelkeltette az érdeklődésemet a látvány. Meg is sütöm.
VálaszTörlés