Már nagyon rég beleszerettem ebbe a szép kenyérbe, még az előtt hogy a blogomat kezdtem volna írni. Csak valahogy ez idáig nem mertem neki látni, mert nagyon bonyolultnak és hosszadalmasnak tűnt az elkészítése. DE most, hogy már sikerült, nem is olyan vészes. Sokkal könnyebb elkészíteni mint ahogy gondoltam. Ezután gyakrabban fog asztalra kerülni nálunk, különösen Ünnepekre. :)
Az eredeti recept ITT
Hozzávalók:
- 50 dkg finom liszt
- 26 dkg kenyér liszt
- 2,5 dl langyos tej
- 1,25 dl olaj
- 2 tojás
- 2 cs. szárított élesztő
- 1 tk cukor
- 2 tk só
Locsolni: - 7 dkg vaj
Tetejére: - 1 tojássárga
- 2 ek tej
- szezám mag + lenmag
Elkészítés:
Ennek a kenyérnek a dagasztásához a kenyérsütőgépet használtam, és a következő sorrendben raktak bele a hozzávalókat:
- langyos tej
- olaj
- tojások
- cukor
- száraz élesztő
- liszt
- só,
majd a dagaszt-keleszt programot elindítottam, ami az én gépemen másfél óra.
Amire lejár a program a tészta szépen megkelt.
A vajat megolvasszuk a mikróba.
A tésztát kiborítjuk a dolgozófelületre, amit nem kell meglisztezni mert a tészta elég olajos ahhoz, hogy ne ragadjon.
Óvatosan átgyúrjuk a megkelt tésztát, majd két egyenlő részre osztjuk.
Az egyik tésztadarabot 5 egyenlő részre osztjuk, majd mindegyiket egyenként kb. 22 cm-es átmérőjű körre nyújtjuk.
Az első lapot egy sütőpapírral kibélelt lapos tepsire helyezzük, majd megkenjük az olvasztott vajjal. Erre rárakjuk a második lapot is, majd ezt is megkenjük a vajjal.
Ezután óvatosa, egy éles késsel 4 bevágást végzünk (csillag alakban), a szélétől 1 cm-re, úgy hogy nyolc egyforma háromszög alakú szirmot kapjunk.
A közepétől fogva egyenként kifordítgatjuk a szirmokat, és így meglesz a külső koszorúnk.
A másik tésztadarabból levágjuk az 1/4 részét, gombócot formálunk belőle és félre tesszük kelni. (ebből lesz majd a napraforgó közepe)
A maradék tésztát 5 egyenlő részre osztjuk, majd sorra kinyújtjuk 14 cm-es átmérőjű körökre.
Ugyanúgy járunk el, mint a nagy koszorú készítésénél. Az első kört megkenjük olvasztott vajjal, majd ráhelyezzük a második lapot, ezt is megkenjük vajjal, majd a harmadik és negyedik körrel is így járunk el.
Az utolsó kört egy kicsit nagyobbra nyújtjuk ki, majd bevonjuk vele az egymásra rakott kisebb köröket. Ezt sem kell lekenni vajjal.
Óvatosan áthelyezzük a nagy koszorú közepébe, egy kicsit elrendezzük, majd egy éles késsel 4 bevágást végzünk (csillag alakban), a szélétől 1 cm-re, úgy hogy nyolc egyforma háromszög alakú szirmot kapjunk. Vigyázzunk, hogy a vágások a már kifordított szirmok közepére kerüljenek.
Kifordítjuk ezeket a szirmokat is, úgy hogy a nagy szirmok közé essenek.
A közepére rakjuk a tészta gombócot, majd 30 percig kelesztjük.
Ezután lekenjük a tejes tojássárgával, a szirmokat megszórjuk szezámmaggal, a közepét pedig a lenmagokkal.
Előmelegített sütőben, 200 fokon, kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
Nagyon ügyes vagy nagyon szép lett! Annyi helyen megcsodáltam már de nem merek belefogni.
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Éva! Én is nagyon sokszor megcsodáltam, s már alig vártam hogy én is elkészíthessem. :)
VálaszTörlésEz gyönyörű! Nagyon ügyes vagy!
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
TörlésÉn is sok helyen láttam, kolléganőm is elkészítette, de nincs kézügyességem, nem merem kipróbálni, vagy legfeljebb nem teszem fel a blogomra :-))) .
VálaszTörlésGyönyörű lett!!!
Köszönöm szépen!
TörlésSzerintem nyugodtan kipróbálhatod, nem kell nagy kézügyesség hozzá, inkább türelem. :)
Nagyon szép lett. Olyan rég kinéztem már ezt is, aztán mindig elmarad :(
VálaszTörlésKöszönöm Neked is! :)
TörlésNe halasztgass sokáig, meglátod nem bánod meg.
Nagyon szép lett! Ügyes vagy! Egy szirmot letépnék most...:o)
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Krisz!
TörlésSzívesen adnék is egy szirmot, vagy kettőt...:)
Okki ez nagyon szép lett, még elsőre is! Már én is nézegettem régebben, de még nem mertem megpróbálni! :)
VálaszTörlésKöszönöm!
TörlésMost hogy sikerült, nyugodtan mondhatom, hogy nem olyan ördöngös az elkészítése. Próbáld csak meg, biztosan fog sikerülni neked is! :)
Gyönyörű lett, én is nagyon szeretem ezt a kenyeret. Oyan szép, hogy sajnálom felvágni:) Rég nem készítettem, húsvétra fogok:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
TörlésValóban nagyon szép és egy kicsit nehéz szível vágtam fel én is, de megkellett enni. :P
Én is sütöttem már párszor, csak a fázisfotók mindig kimaradnak :) nagyon szépen összehoztad!!! Amikor belefog az ember, akkor már halad előre, nem is annyira nehéz, de nagyon látványos :)
VálaszTörlésKöszönöm!
TörlésIgazad van, addig nehéz amíg az ember belefog, után már minden könnyen megy. :)
Nagyon szép lett,ügyes vagy!!
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
TörlésNagyon szép lett! :)))
VálaszTörlésKöszönöm szépen Petra! :)
Törlés