2012. július 31., kedd

Mákos rózsa


Ezek az igen szép kis rózsácskák már aznap elkészültek amikor Illéskrisznél megláttam, annyi különbséggel, hogy én csoki helyett mákot használtam.
Nagyon finom és mutatós kalácsféleség. :)

Most sajnos nem tudtam fázisképeket készíteni, de Illéskrisznél megtekinthető az elkészítési mód.

Hozzávalók a tésztához:

- 43 dkg finom liszt
- 1,5 dl tej
- 2 dkg friss élesztő
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 tojás
- 7 dkg cukor
- 1/2 kk só

Hozzávalók a töltelékhez:

- 12 dkg darált mák
- 2 ek cukor
- kb. 1 dl tej

+ 1 tojássárga lekenni

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk majd elkavarunk benne 1 ek cukrot és lisztet, és belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és meleg helyre tesszük.

A lisztet, sót és a cukrot a dolgozó felületre szórjuk, közepébe egy kis fészket készítünk, beleütjük a tojást és a felfutott élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát dagasztunk.

Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és kb. 1 órán át meleg helyen duplájára kelesztjük.

Ezután enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk és 12 egyforma részre osztjuk. Mindegyik tészta darabot külön-külön kb. 13 cm átmérőjű körré nyújtjuk és az egyik felére rákenünk a mákos töltelékből, amihez a mákot összekeverjük a porcukorral, majd a felforralt tejjel meglocsoljuk és öszekeverjük.
A tészta másik felét ráhajtjuk és egy késsel 3 csíkra vágjuk hosszába. A csíkokat feltekerjük majd az így kapott kis csigákat a vajjal kikent muffin sütő üregeibe rakosgatjuk.

10 percet pihentetjük, majd tetejüket lekenjük a tojássárgával.

Előmelegített sütőben, 175 C-on, kb. 20-25 perc alatt készre sütjük a rózsákat.

3 megjegyzés: